Podľa Kyjevu spáchalo Rusko najmenej 534 deliktov voči ukrajinským pamiatkam

NETKY.SK • 28 September 2023, 12:30 • 2 min
Podľa Kyjevu spáchalo Rusko najmenej 534 deliktov voči ukrajinským pamiatkam

KYJEV - Rusko sa od anexie Krymského polostrova z roku 2014 dopustilo už prinajmenšom 534 trestných činov voči ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v stredu uviedla Elmira Ablialimovová, projektová manažérka ukrajinského Krymského inštitútu strategických štúdií.

slovakia

left justify in out

Uvedené trestné činy podľa jej slov zahŕňali "privlastnenie si pamiatok kultúrneho dedičstva, zneužitie kultúrneho majetku na vojenské účely, presun kultúrneho majetku z okupovaných území, rabovanie múzeí, nelegálne archeologické práce, úpravy a rekonštrukcia pamiatok a dekontextualizáciu historických miest".


Zmienený mimovládny inštitút preveruje takéto incidenty od roku 2014, keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Len na tomto polostrove pritom zaznamenal 200 takýchto prečinov, zatiaľ čo na území ostatných okupovaných ukrajinských oblastí, a to Chersnonskej, Luhanskej, Záporožskej i Doneckej, ďalších 334. CNN upozornila, že uvádzané údaje nedokáže nezávisle overiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / CNN Foto: Denník N / TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies