Dnes sa na Slovensku pripravte na vietor, podvečer sa na horách očakáva víchrica

NETKY.SK • 1 Február 2019, 08:33 • 2 min
Dnes sa na Slovensku pripravte na vietor, podvečer sa na horách očakáva víchrica

BRATISLAVA - Na Slovensku treba v piatok počítať so silnejším vetrom. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

slovakia

left justify in out

Pre väčšinu územia platí od rána výstraha prvého stupňa. Týka sa takmer všetkých krajov, s výnimkou Trnavského a Košického kraja. Vietor tu podľa meteorológov môže dosiahnuť v nárazoch 65 - 70 km/h, priemerná rýchlosť sa môže pohybovať okolo 45 km/h. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňuje SHMÚ.

 

img

img

 

Podvečer sa môže rýchlosť vetra zvýšiť najmä v oblasti hôr na severe stredného Slovenska. V nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť 125-160 km/h, v priemere 90 km/h, čo predstavuje víchricu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," podotýka SHMÚ. Výstraha druhého stupňa bola vydaná pre okresy Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín, Banská Bystrica a Brezno. Predbežne platí od piatka od 18. h do soboty (2.2.) do 18. h.

 

img

 

Na slovenských cestách si treba dávať naďalej pozor aj na poľadovicu. Obozretnejší by mali byť vodiči obzvlášť v Nitrianskom, Banskobystrickom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Výstraha predbežne platí do piatka do 18. h.

 

Podľa Slovenskej správy ciest (SSC) by mali byť momentálne zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I. až III. triedy a tiež horské priechody. Podľa portálu zjazdnosť.sk si však treba dávať pozor na hmlu s dohľadnosťou do 50 m v okolí Banskej Štiavnice, viditeľnosť do 100 m je hlásená v oblasti Štósu. Opatrne treba jazdiť aj na ceste II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v oblastiach Levoča, Stakčín, Makov, Turčianske Teplice, Budatín, Martin, Žilina, Rajec a Belá, kde je na vozovke zľadovatený sneh.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies