V tomto tlaku výrazne pomáha aj Zuzana Čaputová

NETKY.SK • 21 September 2020, 11:14 • 2 min
V tomto tlaku výrazne pomáha aj Zuzana Čaputová

Aký trik používajú včelári, aby ich medonosný hmyz neštípal a prečo ich teší tlak, v ktorom pomáha aj prezidentka SR?

slovakia

left justify in out

Počas tohtoročného podujatia Salamandrové dni v Banskej Štiavnici, ktoré boli tento rok skromnejšie, bolo na Starom zámku aj predstavovanie remesiel. Až z Komárna sem meral cestu Balázs Hanza  zo včelárstva Boróka. Nadšenec medonosného hmyzu v meste UNESCO predstavil jednu zo stránok včelárstva.

 

Aladinova lampa?

Okrem rôznych produktov z medu tu pózoval aj s jedným zo symbolov včelárstva – jeho dymiaci prístroj sa podobal na Aladinovu lampu a najmä mladí návštevníci boli zvedaví, prečo ňou dymí a čo to spôsobuje. „Je to dymák a my včelári to bežne používame,“ začal rozprávanie včelár z južného Slovenska.

 

img

 

Požiar?

Keďže včely neznášajú dym, ktorý im pripomína požiar, utekajú do úľa, kde sa idú rýchlo najesť medu. A práve preto sa používa dym. „Trošku ako keby upokojil včely. Takto nás nebudú štípať,“ vysvetlil Hanza s tým, že toto je veľmi účinná taktika. „Ony cítia, že vojde oheň a tento dym ich trošku upokojí.“

 

Včely nefajčiarky

Nie je však úplne jedno, čo sa pre včely použije. „Včely sú nefajčiari, napriek tomu musia občas pre dobro včelára fajčiť,“ napísal Dr. Friedrich Pohl pre Deutsches Bienen-Journal, v príspevku, ktorý vyšiel  v júni 2009. Zdôrazňuje, že nesprávne zvolený druh dymu môže medu uškodiť, pretože táto zdravá potravina naberá rôzne pachy.

 

 

Dymové recepty

A čo preto používajú včelári, aby oklamali včely? „Či je to včelárska fajka, alebo dymák, väčšinou seno, teda sušenú trávu, alebo na malé kúsky naštiepané drevo,“ napísal Pohl s dôvetkom, že sa používajú jedľové šišky či kôra stromov. „Existuje aj veľa zaručených receptov, ako napr. sušené lupienky ruže, alebo pravý tabak do fajky,“ dodal odborník.

 

Páli drevo

Balázs Hanza medonosnému hmyzu púšťa dym z obyčajného dreva. Ak by sa tak totiž nestalo, včely by mohli útočiť. Milovník včiel z Komárna je presvedčený, že aktuálne snahy v spoločnosti, ktoré vyzývajú na záchranu včiel, sú veľmi dôležité.

 

 

Škodia pesticídy

Teší sa, že pohľad ľudí na túto problematiku sa postupne začína meniť. „Treba im pomáhať,“ zdôraznil a dodal, že veľmi škodí poľnohospodárstvo. „Farmári potrebujú veľmi veľa pesticídov. Takže včely teraz potrebujú pomoc,“ uzavrel Balázs Hanza.

 

Teší sa, že v tomto svojím prístupom a aktivitami pomáha aj prezidentka Zuzana Čaputová. Úľ so včelami je už v záhrade prezidentského paláca. A pridal sa aj minister obrany Jaroslav Naď.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies