Podľa aukčného domu Sotheby's predaj Klimtovho obrazu môže prelomiť európsky cenový rekord

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 12:30 • 2 min
Podľa aukčného domu Sotheby's predaj Klimtovho obrazu môže prelomiť európsky cenový rekord

LONDÝN - Klimtov posledný portrét pred jeho smrťou by sa podľa očakávaní mohol vydražiť za rekordnú cenu. Dražba v aukčnej spoločnosti Sotheby's sa uskutoční 27. júna v Londýne.

slovakia

left justify in out

Klimtov posledný portrét pred jeho smrťou by sa podľa očakávaní mohol vydražiť za rekordnú cenu. Dražba v aukčnej spoločnosti Sotheby's sa uskutoční 27. júna v Londýne, TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

 

Obraz "Dame mit Facher" (Dáma s vejárom) od oceňovaného rakúskeho symbolika by sa mohol predať za asi 65 miliónov libier (približne 76,1 milióna eur). Obraz bol na Klimtovom maliarskom podstavci v jeho ateliéri vo februári 1918, keď nečakane zomrel vo veku 55 rokov. Podľa Heleny Newmanovej zo Sotheby's vznikol obraz v čase vrcholu Klimtových tvorivých síl, keď vzniklo niekoľko jeho najznámejších diel. "Tento obraz je niečím úplne výnimočným, je to technická Tour de France plná hraničnej experimentácie i precítenej ódy na dokonalú krásu," uvádza Newmanová.

 

img

rakúsky maliar a predstaviteľ symbolizmu Gustav Klimt

 

Aktuálnym európskym rekordom je 65 miliónov libier (približne 76,1 milióna eur) za bronzovú sochu "Walking Man I" (Kráčajúci človek I) od Alberta Giacomettiho z februára 2010 v aukčnej sieni Sotheby's. Monetov obraz "Le bassin aux nympheas" (Jazierko s leknami) sa v júni 2008 predalo v aukčnej sieni Christie's za 40,9 milióna libier (asi 47,9 milióna libier) a Magrittov obraz "L'empire des lumieres" (Ríša svetiel) sa v marci minulého roka predal v Sotheby's za 59,4 milióna libier (vyše 69,5 milióna eur). Klimtove portréty sa len zriedkavo dostanú na otvorený trh. Porovnateľný obraz "Portrait of Adele Bloch-Bauer II" (Portrét Adele Bloch-Bauerovej II) sa v roku 2006 predal v New Yorku v aukčnej sieni Christie's za 87,9 milióna amerických dolárov (viac ako 81,3 milióna eur). Ďalšie dva Klimtove obrazy sa predali súkromne – už spomínaný Portrét Adele Bloch-Bauerovej II sa v roku 2017 predal za 150 miliónov amerických dolárov (približne 138,8 milióna eur). Za Portrét Adele Bloch-Bauerovej I v roku 2006 záujemca zaplatil 135 miliónov dolárov (približne 124,9 milióna eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies