Svetovú meteorologickú organizáciu povedie prvýkrát žena. Bude to argentínska meteorologička Celeste Saulová

NETKY.SK • 1 Jún 2023, 18:45 • 2 min
Svetovú meteorologickú organizáciu povedie prvýkrát žena. Bude to argentínska meteorologička Celeste Saulová

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia (WMO) si na kongrese v Ženeve zvolila vo štvrtok za svoju novú šéfku. Bude ňou Argentínčanka Celeste Saulová, ktorá sa tak stane prvou ženou v tejto funkcii.

slovakia

left justify in out

Svetová meteorologická organizácia (WMO) si na kongrese v Ženeve zvolila vo štvrtok za svoju novú šéfku Argentínčanku Celeste Saulovú, ktorá sa tak stane prvou ženou v tejto funkcii. TASR správu prevzala od agentúr AFP a AP.

 

Na poste generálneho tajomníka WMO vystrieda Saulová 1. Januára 2024 Fína Petteriho Taalasa, ktorý bol v tejto funkcii dve obdobia po sebe. Saulovú, ktorá bola viceprezidentkou WMO a od roku 2014 vedie argentínsky meteorologický úrad, v tajnom hlasovaní zvíťazila s veľkým náskokom, keď získala potrebnú podporu dvoch tretín členských krajín.

 

img

Sídlo WMO v Ženeve, kde sa konal Svetový meteorologický kongres

 

WMO zohráva kľúčovú úlohu pri koordinovaní práce meteorológov vo svete a jej úloha pri zvládaní klimatickej zmeny je stále dôležitejšia. "V týchto časoch, keď sú najväčšími globálnymi hrozbami nerovnosť a klimatická zmena, musí WMO prispieť k posilneniu meteorologických a hydrologických služieb, aby chránila obyvateľstvo a ekonomiky poskytovaním včasných a účinných služieb a systémov včasného varovania," povedala Saulová po hlasovaní. Nová šéfka WMO chce zabezpečiť, aby hlasy všetkých jej členov mali rovnakú váhu, do popredia sa dostali tí najzraniteľnejší a kroky, ktoré bude WMO robiť, budú v súlade s potrebami a špecifikami každého z nich.

 

img

nová šéfka WMO - Argentínčanka Celeste Saulová

 

Voľby šéfa WMO sa konali v predposledný deň Svetového meteorologického kongresu. Jeho účastníci odhlasovali, že do konca roku 2027 bude každé miesto na Zemi pokryté systémami včasného varovania pred nebezpečnými poveternostnými udalosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona