Ukrajina je v rozpakoch! Dohoda Nord Stream 2 medzi USA a Nemeckom je už na spadnutie!

NETKY.SK • 21 Júl 2021, 15:58 • 2 min
Ukrajina je v rozpakoch! Dohoda Nord Stream 2 medzi USA a Nemeckom je už na spadnutie!

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joe Bidena dosiahla predbežnú dohodu s Nemeckom o úplnom vyriešení sporu, ktorý sa týka takmer dokončeného plynovodu z Ruska.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty už dlhšiu dobu tvrdia, že plynovod Nord Stream 2, ktorý má prepravovať zemný plyn z Ruska do Nemecka, ohrozuje energetickú bezpečnosť Európy a poškodzuje spojencov ako Ukrajinu, ktorá profituje z poplatkov za tranzit ruského plynu.

 

img


V dohode má byť zakotvené, že plynovod Nord Stream 2 môže byť dokončený bez toho, aby Nemecko alebo Rusko čelili novým sankciám zo strany Spojených štátov. USA a Nemecko na oplátku urobia určité ústupky Ukrajine a Poľsku, ktoré nesúhlasia s výstavbou plynovodu. Bližšie podrobnosti dohody by mohli byť známe po oficiálnom oznámení.

USA nedávno upustili od sankcií voči nemeckým spoločnostiam zapojeným do projektu. V Berlíne to však pochopili tak, že sa nájde spôsob výhodný pre všetky strany.  

 

img

 

Proti plynovodu spomedzi európskych štátov vystupuje samozrejme Ukrajina. Jej prezident Volodymyr Zelenskij nedávno upozornil, že Nord Stream 2 predstavuje hrozbu pre energetickú bezpečnosť jeho krajiny. Rusi môžu v budúcnosti totiž smerovať všetok svoj plyn cez novú trasu, čím by od dodávok úplne odrezali Ukrajinu. 

 

Rusko by mohlo takýto postup využiť aj vzhľadom na prebiehajúce konflikty vo východnej časti Ukrajiny. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona