Počet zabitých novinárov vo svete klesol, vraždy sú však šokujúcejšie

NETKY.SK • 16 December 2014, 10:15 • 2 min
Počet zabitých novinárov vo svete klesol, vraždy sú však šokujúcejšie

PARÍŽ - Počet zabitých novinárov v roku 2014 vo svete síce mierne klesol, reportéri však čelia novým hrozbám, ako sú únosy či popravy.

slovakia

left justify in out

Vo svoje výročnej správe to uvádza organizácia Reportéri bez hraníc. Počet úmrtí klesol oproti minulému roku o sedem percent na 66. Najnebezpečnejšou krajinou bola pre novinárov Sýria, kde ich zahynulo 15. Nasledujú palestínske územia, najmä Gaza, východná Ukrajina, Irak a Líbya. Najväčšie obavy spôsobuje často krutý spôsob zabíjania, napríklad sťatím ako v prípade popravy dvoch amerických novinárov povstalcami Islamského štátu. "Len zriedkavo boli novinári zavraždení takým barbarským spôsobom za účelom propagandy, čo šokovalo celý svet," píše sa v správe Reportérov bez hraníc.

 

V roku 2014 vzrástol počet únosov novinárov o 37 percent, pričom unesených ich bolo 119. Najviac únosov sa odohralo na Blízkom východe a v severnej Afrike. Asi 40 novinárov je v súčasti stále v zajatí. Čo sa týka väznenia reportérov je na tom najhoršie Čína nasledovaná Eritreou, Iránom, Egyptom a Sýriou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies