Ako dosiahnuť vyvážený metabolizmus?

NETKY.SK • 30 August 2021, 13:28 • 2 min
Ako dosiahnuť vyvážený metabolizmus?

Metabolizmus zahŕňa chemické premeny, od ktorých závisí náš život. Existuje veľa spôsobov, ktoré dokážu zrýchliť metabolizmus alebo prispieť k jeho lepšej funkcii.

slovakia

left justify in out

Základom je samotná strava, z ktorej naše telo získava bielkoviny, sacharidy a tuky. Pre tvorbu bielkovín sú dôležité aminokyseliny, ktoré sú podstatné pre náš každodenný život.

 

img


Návyky pre zdravý metabolizmus:
- Zabudnite na drastické diéty, ktoré by mohli spôsobovať absenciu dôležitých živín alebo vitamínov.
- Dajte si záležať na dostatočnom množstve prijatých bielkovín.
- Vhodné môže byť naberanie svalovej hmoty, keďže svaly spotrebujú na svoje fungovanie omnoho viac energie.
- Pohyb je vo všeobecnosti veľmi dôležitý, preto by ste naň nemali zabúdať alebo podceňovať bežnú chôdzu.

 

Na základne rozdielnych funkcií môžete aminokyseliny rozdeliť na tri typy:

1. Neesenciálne aminokyseliny - telo si ich produkuje samé, nepotrebuje ich získavať stravou.

2. Esenciálne aminokyseliny - naše telo si ich nedokáže vyrobiť, prijímame ich stravou.

3. Podmienené aminokyseliny -  ich prítomnosť môže byť ovplyvnená napríklad stresom.

 

Funkcia aminokyselín

Keďže je veľké množstvo ľudských svalov a tkanív tvorené z aminokyselín, tak nie je žiadnym prekvapením, že plnia dôležité telesné funkcie. Sú nenahraditeľné pri ukladaní živín a dodávajú štruktúru našim bunkám. Na správne fungovanie orgánov, ciev alebo žliaz majú veľký vplyv aminokyseliny. Schopnosť aminokyselín oceníte aj pri liečení rán a regenerácii tkanív, najmä pokiaľ ide o svaly, kosti, kožu alebo vlasy. Pozitívny efekt pre vaše telo môže mať príjem aminokyselín vo forme výživových doplnkov. Čo neznamená, že by ste mali zabúdať na pestrú stravu.

 

img

 

Kde môžete hľadať aminokyseliny?

Všetky potraviny, ktoré obsahujú vysoký obsah bielkovín, majú súčasne vysokú hodnotu aminokyselín. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na bielkoviny, patrí napríklad mlieko, mäso alebo ryby. Ak chcete získať dostatok aminokyselín, tak vhodnou voľbou je napríklad vypiť pohár mlieka alebo doplniť stravu nejakým mliečnym výrobkom. Vhodnou alternatívou je napríklad syr alebo jogurt. Pre správnu funkciu tela a dostatok energie je potrebné menšie množstvo aminokyselín. Nezabúdajte na vajcia, ktoré sú bohaté na bielkoviny. Ak sa venujete veľkej fyzickej aktivite, mali by ste prijímať väčšie množstvo aminokyselín.

 

Prečítajte si: Práca z domu alebo z postele je momentálne populárna, je však bezpečná?

 

Aký majú aminokyseliny význam pre naše telo:

- Spolupodieľajú sa na efektívnom dosiahnutí vyváženého metabolizmu.

- Dokážu nahradiť telu stratené látky, čím prispievajú k zdraviu organizmu.

 

Ak sa rozhodnete počas chudnutia používať nejaké doplnky, tak by ste sa mali dozvedieť podstatné informácie taktiež o spaľovačoch tuku. Rozhodne nefungujú ako nejaký zázrak, ktorý nám svojim účinkom pomôže rýchlo schudnúť bez námahy.

 

Možno vás zaujme: 5 tipov, ako behať počas pandémie bezpečne

 

Ako fungujú spaľovače tuku?

Vo všeobecnosti môžu spaľovače tukov svojím účinkom podporiť chudnutie. Dokážu z vašej námahy vyťažiť maximum a priebežne začať so znížením prijatých kalórií. Organizmus sa dokáže pomerne rýchlo prispôsobiť, a preto je nutné, aby ste tieto zmeny vykonávali postupne bez náhlych rozdielov.

 

Ak chcete nakopnúť svoj metabolizmus a dopriať si zdravú stravu, tak sa zamyslite nad svojimi návykmi a životosprávou. Pozornosť venujte primeranému množstvu aminokyselín, ktoré sú dôležité pre organizmus. Pri nakupovaní a získavaní cenných rád nezabúdajte na zľavové letáky, vďaka čomu vám neujdú výhodné akcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies