Počet nakazených koronavírusom opäť rastie. Čo očakáva Ján Mikas?

NETKY.SK • 23 Jún 2022, 8:50 • 2 min
Počet nakazených koronavírusom opäť rastie. Čo očakáva Ján Mikas?

BRATISLAVA - V júni zaznamenali mierny nárast pozitívnych prípadov. Riziko objavenia sa nových variantov je stále reálne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý naďalej monitoruje epidemiologickú situáciu.

 

img

 

„Za mesiac jún evidujeme mierne zvýšené počty pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 v SR, avšak nejde o rapídny nárast. Vírus SARS-CoV-2 v našej populácii naďalej cirkuluje a neustále sa vyvíja, a preto riziká objavenia sa nových variantov zostávajú reálne. Najvyšší nárast prípadov očakávame ku koncu leta a v jesenných mesiacoch v súvislosti s návratom dovolenkárov a nástupom chladnejších mesiacov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 

Prečítajte si tiež: V Severnej Kórei sa šíri nové ochorenie. Kim Čong-un nariadil karanténu

 

ÚVZ monitoruje aj šírenie nových subvariantov omikronu BA.4 a BA.5. Subvariant BA.4 v júni na Slovensku tvoril 6,5 percenta a subvariant BA.5 19,6 percenta zo všetkých osekvenovaných pozitívnych vzoriek.

 

img

 

Hlavný hygienik pripomína, že naďalej platia vyhlášky a tiež odporúčania úradu k prekrytiu dýchacích ciest, ako aj pre činnosť prevádzok a organizovanie hromadných podujatí.

 

„Obyvateľom sú naďalej dostupné samotesty, o pozitívnom výsledku je podľa platnej vyhlášky ÚVZ SR naďalej potrebné informovať ošetrujúceho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe," dodal Mikas. Naďalej platí, že osoba s príznakmi má zostať doma, kontaktovať lekára, neohrozovať svoje okolie a vyliečiť sa.

 

Možno vás zaujme: V Bratislave vyoperovali pacientovi nesprávne oko!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona