Počet LGBTI postáv v americkej televízii za 20 rokov rekordne vzrástol

NETKY.SK • 4 November 2016, 14:27 • 2 min
Počet LGBTI postáv v americkej televízii za 20 rokov rekordne vzrástol

WASHINGTON - Počet LGBTI postáv v americkej televízii je rekordne vysoký. Vyplýva to z prieskumu Organizácie pre monitorovanie obrazu gejov a lesieb v médiách (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation - GLAAD), ktorá sledovala ich zastúpenie v aktuálnej sezóne seriálov v rámci klasického a káblového televízneho vysielania ako aj vysielania prostredníctvom streamovacích služieb Amazon, Hulu a Netflix.

slovakia

left justify in out

Na všetkých troch platformách je celkovo 278 LGBTI hlavných a vedľajších úloh, čo je najvyššie číslo, aké GLAAD zaznamenala v rámci svojho 20-ročného monitorovania. Okrem toho sa rekordne zvýšil aj počet černošských a zdravotne postihnutých postáv.


Podľa výsledkov prieskumu s názvom Where We Are on TV bolo z 895 stálych úloh v seriáloch v klasickom televíznom vysielaní 43 homosexuálnych, transgenderových, bisexuálnych alebo intersexuálnych, čo je takmer päť percent. Ako poznamenala GLAAD, je to zatiaľ najvyššie číslo aké kedy zaznamenali, pričom k nim pribudlo aj 28 postáv, ktoré sa v projektoch objavujú opakovane, no nepatria k stálym obsadeniam. V káblovom vysielaní sa počet hlavných úloh oproti minulej sezóne zvýšil z 84 na 92, pričom vedľajšie klesli z 58 na 50. Slabý nárast LGBTI postáv zaznamenali aj streamovacie služby, kde ich počet stúpol z 59 na 65. Počet transgenderových úloh sa na rozdiel od minulého prieskumu zvýšil viac ako dvojnásobne a to zo sedem na 16, pričom štyria z nich sú transgenderoví muži.


Zobrazovanie bisexuálov vzrástlo v klasickom vysielaní aj v rámci streamovania, zatiaľ čo v káblovom vysielaní zaznamenalo slabý pokles. Na každej z týchto platforiem prevažovali bisexuálne ženy, pričom mnohé z týchto postáv boli veľmi stereotypné. Ako uviedla GLAAD, lesby sa v tejto sezóne objavovali menej. Celkovo im patrilo 17 percent z LGBTI postáv v klasickom vysielaní a 20 percent v káblovom vysielaní.


"Zatiaľ čo je povzbudzujúce vidieť aký pokrok sa robí v reprezentácii LGBTI ľudí v televízii, je dôležité nezabudnúť na to, že tieto čísla sú len časť príbehu a musíme presadzovať väčšiu rozmanitosť a zložitejšie zobrazovanie LGBTI komunity," vyjadrila sa v stanovisku riaditeľka GLAAD Sarah Kate Ellis. Aj napriek tomu, že televízia je v zobrazovaní LGBTI ľudí lepšia ako filmy, nevyhla sa ich vykresleniu negatívne alebo stereotypne. Organizácia zároveň upozornila na fakt, že v sledovanom období v seriáloch zomrelo veľa lesbických postáv. Podľa výsledkov prieskumu skonalo od začiatku roku 2016 viac ako 25 homosexuálnych alebo bisexuálnych žien, pričom väčšina z nich násilnou smrťou. Podľa Ellis to vysiela nebezpečnú správu, že LGBTI ľudia sú druhoradí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies