Počet detí vyňatých z rodín oproti minulým rokom stúpol

NETKY.SK • 25 November 2013, 16:37 • 2 min
Počet detí vyňatých z rodín oproti minulým rokom stúpol

BRATISLAVA – Počet vyňatých detí z rodiny oproti minulým rokom výrazne vzrástol. Zatiaľ čo za prvý polrok 2006 to bolo 482 detí, v roku 2007 v tom istom období už 493 detí a 553 detí za prvých šesť mesiacov 2010.

slovakia

left justify in out

V roku 2013 to bolo za to isté obdobie až 851 detí. Vyplýva to z výskumu Ohrozená rodina na Slovensku 2013, ktorú realizovala Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar.

Okrem celkového počtu stúpol počet detí vynímaných vo veku 10 až 15 rokov. Výskum taktiež ukázal, že až 40,70 percenta detí je vynímaných osamote, pričom ich súrodenci v rodine zostávajú. Ako uvádza mimovládna organizácia, medzi najzávažnejšie zistenia výskumu patrí fakt, že až 54,70 percenta detí má reálnu šancu na návrat do biologickej rodiny, pokiaľ by sa s rodinou intenzívne pracovalo. "Reálne sa však do rodín vracia len 5,5 percenta detí, čo je alarmujúco málo," uviedla Slavka Liptáková zo Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar. Zber údajov sa realizoval formou dotazníka administrovaného prostredníctvom oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce, sociálnych vecí a rodiny v každom prípade vyňatia dieťaťa počas prvého polroka 2013. Spolu vyhodnotili 851 dotazníkov.

Podľa Liptákovej aktuálny výskum potvrdil v niektorých sledovaných oblastiach prevládajúce trendy z minulých rokov ako nárast počtu vyňatých súrodeneckých skupín, rizikovosť neúplnej rodiny pre vyňatie dieťaťa, prevaha počtu detí vyňatých na základe predbežného opatrenie súdu (nie rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti). "Poznanie reálnej situácie vyňatých detí a ich rodín tvorí predpoklad efektívnej prevencie. Len riešenia reagujúce na potreby ohrozených rodín v teréne môžu zabrániť tomu, aby v detských domovoch aj naďalej pribúdali deti poznačené traumou odlúčenia od tých najbližších," zdôraznila Liptáková.

Termín "vyňatie dieťaťa" v praxi označuje situáciu, keď dieťa na základe rozhodnutia súdu opúšťa svoju vlastnú rodinu a je umiestnené do náhradnej starostlivosti. Výskum sa realizoval v spolupráci s Fakultou zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny. Nadväzoval na výskumy z predchádzajúcich rokov 2006, 2007 a 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies