Počet Čechov, ktorí sú v Nepále, ako aj počet nezvestných je vyšší

NETKY.SK • 26 Apríl 2015, 18:42 • 2 min
Počet Čechov, ktorí sú v Nepále, ako aj počet nezvestných je vyšší

PRAHA/KÁTHMANDU - V Nepále, ktorý v sobotu zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie od roku 1934 a odvtedy viacero prudkých dotrasov, sa v tom čase nachádzalo podstatne viac českých občanov, ako uvádzali oficiálne zdroje ešte v prvých hodinách po tejto prírodnej katastrofe. Vyšší je aj počet tých Čechov, s ktorými sa doteraz nepodarilo skontaktovať.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesli české médiá s odvolaním sa na rezort zahraničných vecí.

Vzhľadom na narušenie komunikačných sietí v oblasti predstavuje aj aktuálne problém nadviazanie kontaktu s krajanmi v regióne. Niektoré zdroje informovali o 145 občanoch ČR v Nepále, spomedzi ktorých sa nepodarilo skontaktovať zatiaľ so 60, iné o 155 krajanoch v postihnutých oblastiach, spomedzi ktorých zatiaľ niet správ o 54 Čechoch.

 

Kontaktovanie všetkých nezvestných môže preto trvať aj niekoľko dní.

Správy o tom, že by občania ČR figurovali medzi viac ako 2000 obeťami zemetrasenia a tisíckami zranených však Praha zatiaľ nedostala.

 

Vláda ČR sa bude situáciou v Nepále zaoberať na pondelkovom rokovaní, na ktorom by správu o poznatkoch mal kabinetu predložiť minister zahraničných vecí Lubomír Zaoráel. Práve jeho rezort venuje vývoju v tejto ázijskej krajine mimoriadnu pozornosť s dôrazom na získanie informácií o osude českých občanov.

Česká republika, ako dnes počas návštevy v okolí Olomouca zdôraznil premiér Bohuslav Sobotka, pomôže Nepálu, ako aj značnému počtu Čechov v krajine.

 

Viaceré české humanitárne organizácie už vyhlásili finančné zbierky na pomoc Nepálu, čo platí o Člověku v tísní, Červenom kríži, Adre i Charite. Prvá z nich vysiela do Nepálu trojčlenný tím, ktorého úlohou bude distribúcia humanitárnej pomoci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies