RTVS mrzí spracovanie reportáže o vakcíne AstraZeneca, ktorou spustili vlnu kritiky na očkovanie

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 13:48 • 2 min
RTVS mrzí spracovanie reportáže o vakcíne AstraZeneca, ktorou spustili vlnu kritiky na očkovanie

SLOVENSKO - Snahou RTVS je v rámci spravodajstva zodpovedne informovať verejnosť o celospoločenských témach, akou je aj aktuálne prebiehajúca vakcinácia proti ochoreniu COVID-19. V piatok 12.marca odvysielali v správach reportáž o tragickej smrti 38-ročnej učiteľky, ktorá nastala dva týždne po očkovaní vakcínou AstraZeneca.

slovakia

left justify in out

O záhadnom úmrtí mladej pedagogičky ako prvá informovala RTVS v správach a nadviazala aj na iné podobné prípady zo zahraničia. V reportáži odvysielali aj vyjadrenie hovorkyne ŠÚKL a virológa Borisa Klempu, pričom v úvode reportáže odznelo, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená.

 

img

 

Spôsob, akým reportáž redakcia RTVS pripravila, navodzuje dojem, akoby priamo vakcína AstraZeneca zapríčinila úmrtie mladej ženy.

 

Názov reportáže navodil dojem, že je to už potvrdený fakt. V správach v to bolo „Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku“ a na webe RTVS „Prípad úmrtia krátko po podaní vakcíny od AstraZenecy je už aj na Slovensku“.

 

img

 

„Boli sme na očkovaní v sobotu ráno. Dokopy tridsiati a tridsiati aj mali nejakú reakciu. Bolesť hlavy, zvýšená teplota, silná triaška, bolesť kĺbov, mnohí pociťovali smäd a bolesť ruky, ktorá je ale dosť výrazná. Tí, ktorí boli v  sobotu, tak mnohí ani v pondelok neboli schopní nastúpiť do práce, a tí, ktorí boli v nedeľu, tak ani pomyslieť, aby nastupovali v pondelok,“ stihla sa 15. februára vyjadriť pani učiteľka pre RTVS.

 

img

 

To odštartovalo spájanie úmrtia s vakcináciou. Antónia učila aj maturantov na strednej odbornej škole a v polovici februára sa dala zaočkovať vakcínou od AstraZeneca. Došlo v podstate k očierneniu vakcíny AstraZeneca.

 

Určite si radi prečítate: AstraZeneca uisťuje ľudí, že ich vakcína je bezpečná

 

Podľa RTVS cieľom reportáže nebolo v žiadnom prípade odrádzať verejnosť od očkovania vakcínou AstraZeneca, ktorá bola schválená Európskou liekovou agentúrou a je v súčasnosti považovaná za bezpečnú.

 

„Mrzí nás, ak spracovanie reportáže spôsobilo u niektorých divákov pochybnosti o bezpečnosti tejto vakcíny. RTVS citlivo vníma spoločenskú diskusiu a rôzne reakcie, ktoré predmetná reportáž vyvolala, a aj z tohto dôvodu vedenie RTVS požiadalo Etickú komisiu o posúdenie reportáže. Tá zasadne už počas dnešného dňa a na základe jej záverov bude vedenie RTVS situáciu ďalej riešiť," vyjadrila v stanovisku hovorkyňa RTVS Pivarčiová.

 

Slovenské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že takéto komplikácie s krvnými zrazeninami boli zaznamenané v 30 prípadoch spomedzi takmer 5 miliónov ľudí zaočkovaných touto vakcínou v EÚ k 10. marcu.

 

„O tomto prípade nič neviem, je to otázka skôr na ŠÚKL, ale vo všeobecnosti môžem povedať, že ide o certifikovanú vakcínu. Vzhľadom na to, že bola použitá pri veľkom počte pacientov, mohli sa vyskytnúť aj nežiaduce príznaky závažnejšieho charakteru, ale u nás neviem o žiadnom prípade úmrtia v priamej súvislosti s touto očkovacou látkou,“ povedal infektológ Jarčuška pre Nový Čas

 

Zodpovedné zdravotnícke orgány aj výrobca AstraZeneca však uviedli, že doposiaľ sa žiadna spojitosť nepotvrdila a zaznamenaný výskyt krvných zrazenín medzi zaočkovanými je dokonca výrazne nižší ako prípady trombózy v bežnej populácii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies