Počas víkendu bude posilnená doprava na cintoríny

NETKY.SK • 28 Október 2015, 12:41 • 2 min
Počas víkendu bude posilnená doprava na cintoríny

BRATISLAVA – Hlavné mesto SR je pripravené na nadchádzajúci víkendový Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Na dnešnej tlačovej konferencii to potvrdili jeho vedúci predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala čas Dušičiek znamená pre mesto veľkú výzvu, pretože sa veľa ľudí presúva. "Chceme, aby to absolvovali v pokoji a bezpečne. Spolu s našimi organizáciami koordinujeme všetky potrebné opatrenia. Zvýšime požiarnu ochranu, dáme viac kontajnerov, bude bezpečnosť aj v noci, aby nedochádzalo ku kradnutiu a vandalizmu, posilníme spoje, preto by bolo vhodné, aby návštevníci nechali auto doma," pripomenul primátor.

 

Marianum spravuje 75 hektárov pozemkov so 17 cintorínmi v mestských častiach, krematóriom a dvoma vojenskými cintorínmi. Najväčšia priorita je bezpečnosť pred požiarmi. "Máme pripravený piesok a lopaty i práškové hasiace prístroje, v noci budú protipožiarne hliadky. Orezali sme stromy, ktoré by mohli ohrozovať ľudí. Vlani sme mali počas týchto sviatkov 670 ton odpadu, čo je 30 percent nášho celoročného odpadu. Zabezpečili sme aj nádoby na separovaný odpad, na sklo. Odvoz odpadu bude od 4. do 8. hodiny, aby sme neprekážali návštevníkom cintorínov," konštatoval riaditeľ pohrebníctva Marianum Radoslav Vavruš.

 

Zároveň pripomenul, že bude zvýšená informovanosť pri vstupe na cintoríny, kde umiestnia mapy so sektormi hrobových miest. Priebežne budú kontroly čistoty podľa prevádzkového poriadku aj zabezpečený plynulý prechod pre návštevníkov. Tí majú zákaz vstupu so zvieraťom. Od 7. do 9. h ráno je možnosť návštevy automobilom pre zdravotne postihnutých. Pohrebníctvo vytvorilo miesta na predaj vencov, sviečok, kahancov pred najväčšími cintorínmi.

 

"S Policajným zborom budeme usmerňovať dopravu a poriadok pri parkovaní i kontrolovať predajcov, či majú povolenie. Treba byť ostražitejší a nenechávať v autách aj inde svoje osobné veci, tie by mali byť stále pod kontrolou. Netreba zabúdať na reflexné prvky," pripomenul náčelník Mestskej polície Peter Krajíček.

 

V sobotu a nedeľu bude posilnená mestská hromadná doprava najmä na najväčšie cintoríny. "Skrátime intervaly na polovicu, do krematória dáme väčšie kĺbové autobusy. Nová linka X80 bude cez víkend jazdiť na cintorín v Petržalke," povedal riaditeľ úseku prevádzky a techniky Dopravného podniku Bratislava Bronislav Weigl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies