Nezdravé stravovanie škodí viac než fajčenie

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 23:47 • 2 min
Nezdravé stravovanie škodí viac než fajčenie

Len v roku 2017 zomrelo kvôli nezdravej výžive takmer jedenásť miliónov ľudí, čo zodpovedá pätine všetkých úmrtí vo svete. Naproti tomu na následky fajčenia zomrelo osem miliónov ľudí a vysoký tlak si vyžiadal vyše desať miliónov životov. Tvrdí to štúdia v odbornom časopise University of Washington.

slovakia

left justify in out

"Výskum potvrdzuje to, čo si myslíme už dávno: zlá strava je zodpovedná za viac úmrtí ako ktorýkoľvek iný rizikový faktor," povedal Christopher Murray, jeden z autorov štúdie a riaditeľ ústavu pre zdravotnú štatistiku pre University of Washington. K rizikovým faktorom patrí okrem iného aj vysoký krvný tlak alebo fajčenie.

 

Konkrétne dôvody pre nevhodnosť stravy sa líšila podľa oblastí. V Číne, Japonsku a Thajsku je problémom príliš vysoká konzumácia soli. V Indii, Brazílii, Rusku, ale aj Nemecku a Spojených štátoch považujú autori štúdie za hlavné riziko nedostatok celozrnného pečiva.

 

Vo väčšine krajín sveta konzumujú ľudia príliš veľa "zlých" potravín, ako sú sladké nápoje, červené mäso, nasýtené tuky a priemyselne upravené potraviny. Nízkou spotrebou celozrnného pečiva a ovocia či vysokým príjmom soli sa vraj dala vysvetliť polovica všetkých úmrtí na chybnú stravu.

 

img

 

Nízka zostáva naopak konzumácia "dobrých" potravín, tj. orechov, ovocia a zeleniny. Zdravotne sa chyby vo výžive prejavujú vznikom kardiovaskulárnych ochorení, rakovinou a cukrovkou II. typu.

 

Najlepšie si viedol Izrael

 

Podľa doktora Ashkan Afshin z University of Washington ale nie je problémom ani tak sama konzumácia "chybných" jedál, ako skôr "nízka spotreba zdravých potravín". "Stravovacia politika zameraná na podporu zdravého jedenia môže byť prínosnejšia než ťaženie proti nezdravým jedlám," povedal Afshin.

 

Podľa štúdie, ktorá spracováva údaje pre 195 krajín sveta, sú na tom so stravovaním najlepšie Izraelčania. V minulom roku tam na ochorenie vyvolané zlou stravou zomrelo na každých 100-tisíc obyvateľov len necelých 89 ľudí. Za nimi nasleduje Francúzsko (89,1 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov), Španielsko, Andorra, Japonsko, Kórea a Švajčiarsko.

 

img

 

Najhoršie dopadol v tomto porovnaní Uzbekistan, kde na každých 100-tisíc obyvateľov pripadlo 891,8 úmrtí spojených so zlou potravou.

 

Zlá strava má v tejto krajine na svedomí viac ako dve pätiny všetkých úmrtí (43,7 percenta), zatiaľ čo v Izraeli len 12,4 percenta. Ku krajinám s najvyšším počtom úmrtí kvôli zlej strave patria ďalej Rusko, Ukrajina, Bielorusko, celá Stredná Ázia, Pakistan, Afganistan, Indonézia, mnohé krajiny strednej a severnej Afriky a tiež miesta konfliktov, ako je Sýria či Jemen.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona