Počas lesných požiarov na Havaji zahynulo už 53 ľudí

NETKY.SK • 11 August 2023, 12:40 • 2 min
Počas lesných požiarov na Havaji zahynulo už 53 ľudí

Honolulu-Veľké sucho a silný vietor nebezpečne podporujú šíriace sa plamene

slovakia

left justify in out

Ničivé požiare trápia takmer celý svet. Katastrofy sa počas tejto letnej sezóny nevyhýbajú Európe ani zvyšku sveta. Hrozivé plamene ničia domy, majetky a aj to najcennejšie-ľudské životy. Ostrov Maui, ktorý leží v severovýchodnej časti Tichého oceánu tiež nezostal nepovšimnutý. Na jeho území sa pred pár dňami rozšírili plamene, ktoré spôsobili rozsiahle lesné požiare. Ich šírenie podnecuje veľké sucho a silný vietor. 

 

Na 53 stúpol počet obetí ničivých lesných požiarov v americkom štáte Havaj. Oznámil to vo štvrtok 10. augusta 2023 tamojší guvernér Josh Green, podľa ktorého počet obetí pravdepodobne ešte narastie. TASR prevzala správu z agentúry AP. Plamene v severozápadnej časti ostrova Maui, najmä v meste Lahaina a jeho okolí, zničili už viac ako 1000 budov. Lahaina podľa Greena až na pár výnimiek celá vyhorela. Záchranné práce naďalej pokračujú, dodal. Na Havajských ostrovoch ide o najtragickejšiu prírodnú katastrofu od roku 1960, keď si vlna cunami, ktorá zasiahla ostrov Havaj, vyžiadala 61 obetí, píše AP.

Green sa obáva, že počet obetí tohtoročných ničivých lesných požiarov bude značne vyšší, ako pri tragédii z roku 1960. Zároveň ide o najsmrteľnejší lesný požiar v USA od roku 2018, keď si ničivé plamene v Kalifornii vyžiadali 85 obetí. Požiare poháňané suchom a silným vetrom, ktorý spôsobuje hurikán Dora prechádzajúci južne od Havajských ostrovov, vypukli na Maui v utorok.

Desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí vážne. Úrady z ostrova evakuovali tisíce ľudí. Na tomto ostrove sa nachádzajú aj šiesti občania ČR, povedal hovorca českého rezortu diplomacie Daniel Drake pre spravodajský server Novinky.cz. "Náš honorárny konzulát je v kontakte s miestnymi úradmi a o vývoji nás bude informovať," dodal.

Požiare vypukli aj na ostrove Havaj, podľa miestnych úradov ich však hasiči dokázali dostať pod kontrolu, píše agentúra AFP. Tamojšie úrady zranenia ani poškodené budovy nehlásili. Americký prezident Joe Biden vyhlásil lesné požiare na Havaji za katastrofu. Uvoľnil tak federálne fondy pre najviac zasiahnutý ostrov Maui.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies