Rusko je pripravené rezolútne bojovať proti opitým vodičom

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 13:45 • 2 min
Rusko je pripravené rezolútne bojovať proti opitým vodičom

MOSKVA - Rusko chce masívne inštalovať do nových automobilov zariadenia, ktoré zabránia jazde pod vplyvom alkoholu.

slovakia

left justify in out

Vyriešiť problém opitých vodičov

Do konca roku 2020 ministerstvo priemyslu a obchodu Ruska pripraví program, podľa ktorého sa na sériové modely automobilov budú inštalovať zariadenia na blokovanie zapaľovania. Oznámili to noviny Kommersant.

 

Toto zariadenie, takzvaný alkoholový zámok, bude reagovať na výpary alkoholu v dychu vodiča. Prístroj otestuje dych vodiča, a ak zisti prítomnosť alkoholu, zabráni naštartovať auto. Takto ministerstvo plánuje bojovať proti opitým vodičom na cestách.

 

img

 

Rezort navrhuje povzbudiť výrobcov automobilov, ktoré takéto zariadenia nainštalujú už počas montáže automobilov. Ale táto inovácia povedie k vyšším cenám áut, pretože výrobcovia budú mať ďalšie náklady na nákup a inštaláciu alkoholových zámkov.

 

Odborníci boli tiež musia zistiť, aký vplyv majú alkoholové zámky na bezpečnosť vozidiel. Napríklad by sa mali vylúčiť situácie, keď zariadenie blokuje motor automobilu počas jazdy.

 

Smutné štatistiky

Jazda pod vplyvom alkoholu je veľkým problémom v Rusku a na celom svete. V minulom roku kvôli opitým vodičom v Rusku zahynulo viac ako 4,3 tisíc ľudí a boli zranení viac ako 21 tisíc ľudí.

 

img

 

Na Slovensku je tento problém tiež veľmi vážny. Minulý rok spôsobili opití vodiči na našich cestách 1 577 dopravných nehôd.

 

V ktorých krajinách sa používajú alkoholové zámky

Zariadenia na blokovanie zapaľovania sa začali používať vo Švédsku koncom 90-tych rokov. V súčasnosti sa takéto prístroje v mnohých krajinách používajú na monitorovanie šoférov, ktorí boli predtým chytení pri jazde pod vplyvom alkoholu alebo na sledovanie vodičov prepravujúcich pasažierov.

 

img

 

V Austrálii sú vodiči, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu, povinní nainštalovať takéto zariadenie do auta na svoje vlastné náklady a sú povinní vykonávať mesačnú kontrolu, čo stojí asi 2 tisíc eur ročne.

 

V Litve od 1. januára 2020 je možné skrátiť lehotu odňatia vodičského preukazu súhlasom so zavedením alkoholového zámku.

 

Od roku 2022 musia byť všetky nové vozidlá vyrobené v Európskej únii vybavené alkoholovými zámkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies