Po úspechu v Benátkach avizuje Hranicu Agnieszky Hollandovej trailer

NETKY.SK • 11 September 2023, 17:00 • 2 min
Po úspechu v Benátkach avizuje Hranicu Agnieszky Hollandovej trailer

BRATISLAVA - Film Hranica režisérky Agnieszky Hollandovej si z 80. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach odniesol Zvláštnu cenu poroty. Tvorcovia snímky zaoberajúcej sa aktuálnou témou utečencov predstavujú oficiálny trailer filmu, informoval PR manažér Radomír Brhlík.

slovakia

left justify in out

"Neviem, ako zmeniť svet, ale viem, ako rozprávať príbehy prostredníctvom filmu, a to je to, čo robím. A som hrdá na to, že príbeh, ktorý som vyrozprávala vo filme Hranica, zaujal porotu. Je to pre mňa veľká vzpruha," komentovala ocenenie Hollandová.

Jej príbeh zo súčasnosti s originálnym názvom Zielona Granica je odrazom skutočných udalostí, ktoré sa diali a dejú na poľsko-bieloruskej hranici.

 

"Spája tri perspektívy - utečencov, poľských aktivistov a pohraničnej stráže. Film je neuveriteľne silným a emotívnym príbehom o ľuďoch, ktorí zažívajú hraničné situácie," približuje Brhlík dielo, ktorého príprava si vyžiadala stovky hodín dokumentárnych analýz, rozhovorov s utečencami, pohraničníkmi, miestnymi obyvateľmi, aktivistami a odborníkmi.

 

"K autenticite filmu nepochybne prispieva aj skutočnosť, že nielen dospelí, ale aj detskí herci majú vlastnú skúsenosť s útekom cez hranice zo svojej domovskej krajiny. Navyše poľská herečka Maja Ostaszewska, ktorá vo filme predstavuje budúcu aktivistku Juliu, sa medzi aktivistami na poľsko-bieloruskej hranici angažuje aj v skutočnom živote," dodal Radomír Brhlík.

Pre Agnieszku Hollandovú bola Hranica tretím filmom, ktorý zaradili do výberu hlavnej súťaže MFF v Benátkach. V roku 1992 súťažila s filmom Oliviér, Oliviér a v roku 2002 so snímkou Julie na ceste domov.

 

Ako ďalej uvádza spoločnosť Magic Box Slovakia, ktorá Hranicu uvedie do slovenských kín 19. októbra, film vznikol v koprodukcii českej produkčnej spoločnosti Marlene Film Production a Českej televízie. Po diváckom hite Šarlatán a spolupráci na Hranici režisérka spolu s českým producentom v súčasnosti pripravujú veľký film o Franzovi Kafkovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Pravda / Magic Box
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies