Po údajnom mafiánovi Štvrteckom sú kvôli chybe na slobode aj ďalší členovia jeho gangu

NETKY.SK • 6 August 2015, 18:35 • 2 min
Po údajnom mafiánovi Štvrteckom sú kvôli chybe na slobode aj ďalší členovia jeho gangu

BRATISLAVA – Okrem údajného šéfa jednej z vydieračských skupín na Záhorí Miroslava Štvrteckého je na slobode aj ďalších päť ľudí z tohto gangu. Špecializovaný trestný súd 15. júna na základe žiadosti odsúdených povolil obnovu konania v ich prípade.

slovakia

left justify in out

Miroslav Štvrtecký sa ako jediný odvolal voči tomuto rozhodnutiu, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten na základe nálezu ústavného súdu povolil obnovu konania. Po rozhodnutí o povolení obnovy konania nebolo ale neodkladne rozhodnuté o vzatí či nevzatí Miroslava Štvrteckého do väzby. O jeho vzatí Špecializovaný trestný súd rozhodol 23. júla, teda osem dní po povolení obnovy konania. Senát najvyššieho súdu ho preto prepustil z väzby. Ako vysvetlil Peter Paluda, člen senátu najvyššieho súdu, ktorý tak rozhodol, „pochybenie nemožno napraviť novým rozhodnutím o vzatí do väzby, a preto senát obvineného z väzby prepustil“. 

 

img

 

Podľa stanoviska Kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu SR o väzbe mal bezodkladne rozhodnúť Špecializovaný trestný súd, o opravnom prostriedku proti jeho rozhodnutiu najvyšší súd. K takému postupu, spĺňajúcemu zákonné kritériá, však nedošlo, uvádza sa v stanovisku najvyššieho súdu. Hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková pre agentúru SITA uviedla, že do momentu vrátenia spisu z najvyššieho súdu a bez preskúmania písomného vyhotovenia rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorým bol Miroslav Štvrtecký prepustený na slobodu, sa nebudú k veci vyjadrovať. Dodala iba, že im prišiel spis 22. júla o 16:30 a hneď 23. júla sudca rozhodol o väzbe. 

 

O vzatí do väzby ďalších piatich ľudí z toho gangu, ktorí nepodali sťažnosť v prípade obnovy konania, rozhodoval Špecializovaný trestný súd hneď po povolení obnovy konania. Súd ich vzal do väzby, voči čomu podali sťažnosť. Najvyšší súd tak rozhodoval aj o ich väzbe. V ich prípade „najvyšší súd zrušil prvostupňové uznesenie a sám rozhodol tak, že obvinených prepustil z väzby, nakoľko dôvody väzby pominuli,“ uviedli z Kancelárie Najvyššieho súdu SR. Ide o R. Z, ktorý mal úhrnný trest päť rokov, Jozef Fila dostal pôvodne trest deväť rokov a dva mesiace, Jozef Helt osem rokov a sedem mesiacov, Martin Jamrich osem rokov a dva mesiace a Zdeňek U. 12 rokov. Ako sa uvádza ďalej v informácii z najvyššieho súdu, časť trestov už majú vykonanú, po povolení obnovy konania sa dá očakávať uloženie miernejších trestov, ako im boli uložené v pôvodnom konaní, dôvody väzby nie sú preto dané. 

 

Na celú situáciu reagoval aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, podľa ktorého ide o škandál. Právoplatne odsúdení zločinci sa nesmú dostávať na slobodu pre procesné chyby, zdôraznil. Podľa ministra je potrebné podrobne preveriť a zistiť, ako k takému pochybeniu mohlo dôjsť a kto je za to zodpovedný, uvádza sa v stanovisku ministra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies