Po štvordňovej prestávke čaká dnes poslancov zdravotníctvo

NETKY.SK • 19 Október 2016, 08:06 • 2 min
Po štvordňovej prestávke čaká dnes poslancov zdravotníctvo

BRATISLAVA – Štvrtý deň 10. schôdze Národnej rady začnú poslanci po štvordňovej prestávke pokračovaním rozpravy k návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP) z dielne rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. Finančné ohodnotenie opatrovateľov by sa malo od budúceho roka zvýšiť.

slovakia

left justify in out

Kľúčovou zmenou v navrhovanej novele zákona je zvýšenie ochrany príjmu opatrovaného človeka, zvýšenie príspevku na opatrovanie a predĺženie obdobia dôchodkového poistenia opatrovateľov a osobných asistentov.

 

V súčasnosti je chránený príjem opatrovaného vo výške 1,4-násobku sumy životného minima, teda 277,31 eura. Od januára budúceho roka by sa mala táto suma zvýšiť na 1,7-násobok sumy životného minima, teda na 336,75 eura. Vyšší by mal byť aj príspevok na opatrovanie. Aktuálne je základný príspevok 220,51 eura, pričom od budúceho roka by mal stúpnuť na 125 percent životného minima, čo predstavuje 247,61 eura. Predĺžiť by sa malo aj obdobie dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Matka opatrujúca ťažko zdravotne postihnuté dieťa momentálne môže získať maximálne 18 rokov dôchodkového poistenia. Od januára budúceho roka by sa však malo zrušiť akékoľvek časové obmedzenie.

 

Okrem spomínaného zákona by mali poslanci rokovať aj o legislatívnych návrhoch z dielne rezortu zdravotníctva. Medzi návrhmi je novela zákona o zdravotnom poistení. Povinnosti poistencov pri zmene zdravotnej poisťovne by sa mali skresať. Mala by im totiž ubudnúť povinnosť vracať predchádzajúcej zdravotnej poisťovni svoj preukaz. Zmenu poisťovne by tiež už nemuseli hlásiť svojmu lekárovi. „V prípade preukazu poistenca je tento po vrátení tak či onak znehodnotený. Po začatí využívania preukazov poistencov s čipom bude tento znefunkčnený," uvádza sa v dôvodovej správe.

 

Ministerstvo zdravotníctva SR poznamenalo, že zdravotné poisťovne po zániku poistného vzťahu preukazy poistencov nepotrebujú a poistencov táto povinnosť zbytočne zaťažuje. Podobne je to aj v prípade oznamovania zmeny príslušnej zdravotnej poisťovne u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Na webovom sídle Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je pritom verejne dostupný centrálny register poistencov a súčasne pri spracovaní faktúr to vedia zdravotné poisťovne poskytovateľom oznámiť, obvykle už v okamihu spracovania ich zúčtovacích dávok," konštatuje rezort.

 

Poslanci budú o prerokovaných zákonoch hlasovať o 11:00 a aj o 17:00.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies