Po rokovaní kabinetu zasadnú predstavitelia bývalej koalície k rozpočtu

NETKY.SK • 17 November 2011, 02:59 • 2 min
Po rokovaní kabinetu zasadnú predstavitelia bývalej koalície k rozpočtu

Po rokovaní kabinetu zasadnú predstavitelia bývalej koalície k rozpočtu

slovakia

left justify in out

img

Vláda by dnes mala prerokovať návrh na skrátené legislatívne konanie poslaneckej novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Tá by umožnila, aby sa na budúci rok nezvýšil zákonodarcom plat.
Rovnako by na tom boli prezident, ministri, štátni tajomníci, generálny prokurátor, predseda či podpredsedovia Najvyššieho kontrolného úrad. Výnimkou budú sudcovia, keďže na základe nálezu Ústavného súdu SR z júna tohto roka im na ich platy nemožno siahnuť. Ak sa predmetná novela v parlamente neschváli, na budúci rok sa na výpočet platu poslanca uplatní vzorec, ktorý závisí od hospodárenia štátu. Podľa ministerstva financií by sa na tomto základe mal ich plat v roku 2012 zvýšiť o viac ako 650 eur.
Ministri budú rozhodovať aj o návrhu na odvolanie generála Ľubomíra Bulíka z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Ten po vzájomnej dohode s ministrom obrany Ľubomírom Galkom (SaS) požiadal o skončenie služobného pomeru profesionálneho vojaka.
Na programe 73. schôdze je tiež návrh redukcie a efektívnejšieho využívania účelových zariadení v správe ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy. Približne 20 percent zo zariadení označili rezorty za prebytočné. Z celkového počtu 320 si tak chcú ponechať 259.
Po skončení zasadnutia kabinetu sa pod vedením premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) uskutoční okrúhly stôl k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Predstavitelia bývalých koaličných strán  budú hovoriť o tom, aké opatrenia na krytie výpadkov príjmov z dôvodu nižšieho očakávaného rastu slovenskej ekonomiky je ešte parlament krátko pred predčasnými voľbami schopný prijať.
Rezort financií ešte v lete plánoval znížiť deficit v budúcom roku na 3,8 % z tohtoročných 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento cieľ sa však pre spomalenie ekonomiky a marcovým predčasným voľbám nedosiahne. Za novú hranicu si v súčasnej situácii zvolil minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) schodok na úrovni 4,6 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies