Po otrave olovom zomrelo v Nigérii 28 detí

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Po otrave olovom zomrelo v Nigérii 28 detí

LAGOS - Dvadsaťosem detí zomrelo na otravu olovom v dôsledku ilegálnej ťažby zlata v odľahlej dedine na stredozápade Nigérie, desiatky ďalších sú choré. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Fidelis Nwankwo vo štvrtok potvrdil, že všetky novoinfikované deti v oblasti Rafi v štáte Niger sú mladšie ako päť rokov, pričom s ich liečbou sa už začalo. Zo 65 nakazených detí zomrelo podľa neho 43 percent.

 

Deti sa otrávili neďaleko miest, kde lekári stále liečia chorých po masovej otrave, ku ktorej došlo v roku 2010 v susednom nigérijskom štáte Zamfara. Na následky otravy olovom vtedy zomrelo 400 detí a mnoho ďalších ochrnulo a osleplo, pretože tamojšia vláda nedokázala rýchlo zareagovať a oblasť vyčistiť.

 

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) dnes informovala, že sa jej pracovníkom podarilo vyliečiť takmer polovicu zo zhruba 5500 infikovaných osôb a v oblasti začali postupne zatvárať kliniky. Úplné ukončenie pôsobenia v najhoršie postihnutej dedine Bagega je plánované na budúci rok.

 

Všetky úmrtia v štátoch Zamfara a Niger súvisia s nelegálnou ťažbou zlata. Nigérijčania sa otrávili počas získavania zlata z rudy bohatej na olovo. Túto prácu vykonávali vo svojich domoch a na dvoroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies