Peter Sagan zaznamenal prvé víťazstvo na tohtoročnej Tour de France!

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 17:39 • 2 min
Peter Sagan zaznamenal prvé víťazstvo na tohtoročnej Tour de France!

BRATISLAVA - Prvá členitejšia etapa na trase tohtoročnej Tour sa skončila hromadným dojazdom, v ktorom Sagan skvelou pozičnou jazdou suverénne prevýšil všetkých konkurentov. Druhý skončil o viac než dĺžku bicykla Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma) a tretia pódiová priečka zostala pre Taliana Mattea Trentina (Mitchelton-Scott).

slovakia

left justify in out

Slovenský pretekár vďaka víťazstvu v 5. etape zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže a opäť sa priblížil k zisku rekordného siedmeho zeleného dresu na TdF. Trojnásobný majster sveta sa dočkal 113. víťazstva a dvanásteho v etapách počas ôsmich rokov účastí na Tour de France. Zároveň sa po štvrtý raz v tomto roku postavil na najvyšší stupienok.

 

Francúz Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck - Quick Step si vďaka desiatemu miestu postrážil žltý dres pre lídra pretekov. Pred štvrtkovým pokračovaním stále má k dobru 14 sekúnd pred Belgičanom Woutom van Aertom a 25 sekúnd pred Holanďanom Stevenom Kruijswijkom. Saganovi patrí 9. priečka s mankom 50 sekúnd.

 


Dnešná etapa zaviedla pelotón prvýkrát do kopcov, nie však tých najvyšších, ktoré pretekárov ešte len čakajú. Tour de France tradične navštávila pohorie Vogézy na východe Francúzska, hoci tentoraz sa štartovalo z úplne nového miesta, Saint Dié des Vosges. Etapa mala stredohorský charakter so štyrmi vrchárskymi prémiami druhej a tretej kategórie. 

 


Po 73 km prišla na rad rýchlostná prémia na Heiligensteine. Po 20 bodov si z úniku došiel Austrálčan Simon Clarke. Šprint hlavnej skupiny o piate miesto a 11 bodov vyhral Talian Elia Viviani, ale hneď za ním došpurtoval na prémiu Peter Sagan. Líder bodovacej súťaže získal iba o 1 bod menej ako momentálne jeho hlavný rival v súboji o zelený dres Viviani a virtuálne mal pred ním v tej chvíli náskok 22 bodov. 

 

 

Od 109. po 156. km museli cyklisti absolvovať tri vrchárske prémie. Prvá sa skončila triumfom Wellensa, ktorý ďalšími 5 bodmi navýšil svoje vedenie v bojoch o bodkovaný dres. Nasledovala ďalšia prémia. Stúpanie bolo o čosi prudšie a vpredu zostala už len trojica cyklistov. Pre únik sa rozhodol Lotyš Skujiňš a zobral na vrchole prémie 5 bodov.  20 km pred cieľom sa jeho únik však už definitívne skončil. Stúpanie III. kat. na vrcholilo 19 km pred cieľom a na jeho vrchole bol prvý Belgičan Xandro Meurisse (Wanty - Gobert).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fuga de nivel en la quinta etapa del Tour, que cuenta con un final rompepiernas y dos puertos en los últimos treinta kilómetros. El líder de la montaña, Tim Wellens (Lotto-Soudal), lidera un cuarteto que también integran Toms Skujins (Trek-Segafredo), el danés Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) y Simon Clarke (Education First). 📸@lucabettini87/@bettiniphoto #cycling #cyclinglife #cyclingphotos #ciclismoafondo #bike #cyclist #cyclingshots #cyclingpics #ciclismo #roadbike #bicycle #roadcycling #cyclinglove #instacycling #cyclingfans #cyclingday #timwellens #wellens #lottosoudal #maillotlunares #skujins #simonclarke #madswurtz #fuga #escapada #colmar #letour #tourdefrancia #TDF2019

Príspevok, ktorý zdieľa Ciclismo a Fondo (@ciclismoafondo_oficial),


Vpredu sa už však sformovala silná skupina ašpirantov na víťazstvo v etape, v ktorej nechýbal ani Slovák Peter Sagan či v žltom drese jazdiaci Francúz Julian Alaphilippe. Sedem kilometrov pred koncom sa z "balíka" odpútal Portugalčan Rui Costa (UAE-Team Emirates) a sólojazdou sa snažil o etapové víťazstvo. Získal náskok 13 sekúnd, ale nestačilo to. Dva kilometre pred koncom už boli zasa všetci favoriti spolu a schyľovalo sa k hromadnému šprintu. Na radosť slovenských fanúšikov ho zvládol skvelým spôsobom Peter Sagan. Zo záverečnej zákruty 400 m pred cieľom sa vyrútil na štvrtom mieste a v závere nedal nikomu šancu. Vyhral s náskokom viac než jednej dĺžky bicykla.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una volata magistrale permette a @petosagan di centrare oggi il 12º successo al Tour de France! Lo slovacco della @borahansgrohe anticipa allo sprint @woutvanaert e @matteotrentin. Presto uscirà la classifica aggiornata del torneo dei pronostici, il nostro. 🔥 Tag someone who should watch it! ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ 👍🏼 Be sure to follow @ale_emmei (my private profile). 👉🏻 Tag your photos #StrongCycling for a chance to be featured! 🌐 Don’t forget to join us on telegram, link in bio! ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ #PeterSagan #Sprint #TDF #BoraHansgrohe #TourdeFrance #TDF2019 #Sagan #Cycling #CiclismoItaliano #CyclingLife #OutsideisFree #Bicicleta #CyclingShots #StravaCycling #LifeBehindBars #Fahrrad #RideLife #CyclingLove #ILoveMyBike #Rennrad #InstaCycle #Wielrennen #CyclingFashion #WhyIRide #CyclingPic #FromWhereWeRide #FahrradLiebe #Wyntm ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

Príspevok, ktorý zdieľa 𝕹𝖊𝖜 𝖆𝖈𝖈𝖔𝖚𝖓𝖙 𝖔𝖋 𝕾𝖙𝖗𝖔𝖓𝖌_𝕮𝖞𝖈𝖑𝖎𝖓𝖌 (@strong_cycling01),


Štvrtková etapa z Mulhouse do La Planche des Belles Filles (160,5 km) bude prvou vážnou skúškou pre vrchárov a teda aj ašpirantov na celkové poradie. Etapa sa končí známym stúpaním na vrchol La Planche des Belles Filles do výšky 1140 m.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies