Po nových teroristických útokoch sa v Pakistane znova zavedú vojenské súdy

NETKY.SK • 28 Február 2017, 16:03 • 2 min
Po nových teroristických útokoch sa v Pakistane znova zavedú vojenské súdy

ISLAMABAD - Po sérii útokov chce vláda Pakistanu znova zaviesť kontroverzné vojenské súdy. Poslanci parlamentu dnes schválili príslušný návrh, podľa ktorého by tieto súdy mohli existovať ďalšie dva roky a pomôcť tým rýchlejšie postihovať teroristov a extrémistov.

slovakia

left justify in out

O potrebnej zmene ústavy bude zákonodarný zbor oficiálne hlasovať budúci pondelok 6. marca.

Pakistan uplatňoval systém vojenských súdov na súdenie teroristov už po krvavom útoku pakistanského Talibanu na školu z decembra 2014. Platnosť príslušného opatrenia sa skončila v januári tohto roka. Celkovo 11 vojenských súdov za dva roky odsúdilo 161 extrémistov na smrť a najmenej 113 poslalo do väzenia.

Ľudskoprávni aktivisti kritizujú, že tieto súdy svoj cieľ - potlačenie teroristov - nedosiahli. Armáde, ktorá bola v Pakistane v minulosti desaťročia pri moci, sa podľa nich súčasne znova podarilo oslabiť civilnú vládu a obmedziť slobody. Ešte v januári bol sotva záujem o opätovné zavedenie vojenských súdov. Potom však v januári extrémisti vykonali sériu útokov a zabili alebo zranili 130 ľudí.

Po rozsiahlych vojenských operáciách proti radikálnym skupinám sa počet útokov v Pakistane od roku 2016 výrazne znížil. Experti varujú, že takto oslabené skupiny sa teraz znova dávajú dokopy.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies