Po Malale Yousafzai pomenovali asteroid

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 15:30 • 2 min
Po Malale Yousafzai pomenovali asteroid

BRATISLAVA - Americká astronómka Amy Mainzer pomenovala asteroid, ktorý objavila v roku 2010, po pakistanskej aktivistke Malale Yousafzai.

slovakia

left justify in out

Teleso, ktoré bolo doteraz známe pod číslom 316201, je široké približne štyri kilometre a nachádza sa v hlavnom páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Mainzer uviedla, že ju k rozhodnutiu motivoval životný príbeh 17-ročnej Yousafzai. "Ak si niekto zaslúži, aby po ňom nazvali asteroid, tak je to práve ona," povedala.


Malala Yousafzai sa odvážila protestovať proti Talibanu a jeho nadvláde v údolí Svát v Pakistane. Za odvahu a obhajobu pokrokových myšlienok získala Pakistanskú národnú mládežnícku mierovú cenu za rok 2011 a v tom istom roku ju nominovali na Medzinárodnú detskú mierovú cenu. Keď mala pätnásť rokov, takmer za svoje aktivity zaplatila životom. Cestou zo školy ju bojovníci z tesnej blízkosti strelili do hlavy, pričom len zázrakom prežila. Malala mala na svoje 16. narodeniny príhovor v OSN. Vlani sa stala spoludržiteľkou Nobelovej ceny za mier. Napriek stálemu ohrozeniu sa naďalej zasadzuje za vzdelanie prostredníctvom Malalinho Fondu (Malala Fund), ktorý investuje do vzdelávacích programov a podporuje zástancov vzdelávania po celom svete.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies