Na pomoc proti povodniam v Chorvátsku nasadili armádu

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 09:00 • 2 min
Na pomoc proti povodniam v Chorvátsku nasadili armádu

ZÁHREB - Záchranné tímy a stovky vojakov nasadili v pondelok do povodňami postihnutých oblastí v Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

Silné dažde počas uplynulých dní spôsobili rozvodnenie riek a voda zaplavila domy, cesty i verejné budovy v niektorých mestách. V meste Obrovac v Severnej Dalmácii museli prerušiť vyučovanie po tom, čo školské budovy zaplavila voda. Zaplavené bolo aj jeho centrum a časti mesta sa ocitli aj bez dodávok elektriny. V neďalekom meste Gračac sa približne desať ľudí muselo presunúť na vyššie poschodia alebo sa evakuovať pred povodňovou vlnou.

 

img

 

Na pomoc záplavami postihnutým obyvateľom a do budovania protipovodňovej ochrany nasadili v pondelok asi 300 vojakov, ktorí obyvateľov v zaplavených domovoch zásobovali jedlom a pitnou vodou. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že vláda poskytne obyvateľom všetky nevyhnutné zdroje i pomoc. Úrady v meste Hrvatska Kostajnica na hraniciach s Bosnou a Hercegovinou vyhlásili stav núdze pre dramatické stúpanie hladiny rieky Una. Povodne tiež postihli jej dolný tok na severozápade Bosny. Meteorológovia v krajine predpovedali v nadchádzajúcich dňoch ďalšie zrážky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies