Po celom Anglicku sa objavujú geneticky zmutované potkany

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 14:20 • 2 min
Po celom Anglicku sa objavujú geneticky zmutované potkany

LONDÝN – Podľa odborníkov sa v Británii do konca tohto roka zdvojnásobí počet potkanov, ktoré už teraz predstavujú vážny problém. Alarmujúcim je však fakt, že zmutované potkany sú imúnne voči otravám a ich šírenie može byť nezastaviteľné.

slovakia

left justify in out

Vedci tvrdia, že nový druh geneticky zmutovaných super-potkanov je imúnny voči dostupným jedom a otravám. To môže mať za následok apokalyptické premnoženie týchto hlodavcov v celej krajine, ak sa čo najskôr nezačne systematická deratizácia.

 

Dvojnásobná populácia do konca roka

 

Nový druh zmutovaných potkanov môže narásť aj do polmetrovej dĺžky a do konca roka by sa celková populácia mohla zdvojnásobiť zo súčasných 80 miliónov na 160 miliónov, keďže tradičné jedy ich nezabijú. Podľa informácií anglického denníka The Daily Mirror, odborníci žiadajú kompetentné orgány o povolenie na vytvorenie účinnejších jedov, ktoré by pomohli zastaviť túto extrémne rýchlo množiacu sa armádu potkanov, ktoré okrem iného prenášajú aj smrteľné choroby. Jednou z nich môže byť Weilova choroba (Leptospiróza), ktorej príznaky sú podobné chrípke, ale môžu viesť k žltačke a zlyhaniu obličiek.

 

img

 

Pomôže ďalšia generácia jedov?


Doteraz sa na ostrovoch používali dve generácie jedov, avšak tie už dnešné potkany nezabijú. Prvá generácia obsahovala účinné látky warfarín a kumatetralyl, tá druhá zase difenakum, brodifakum, flokumafen a bromadiolon. Dnešné zmutované potkany sú však oveľa väčšie a silnejšie než kedykoľvek predtým a voči týmto jedom sú rezistentné. Deratizátori preto naliehajú na EÚ, aby schválila tretiu generáciu jedov, ktoré by boli omnoho silnejšie a pomohli by vyriešiť tento narastajúci problém. Jedy pre hlodavce sú však rizikové aj pre malé deti, domáce zvieratá a celkove aj zver vo voľnej prírode. Ale hlodavcov jedy sú kontroverzné, pretože riziká pre deti, domáce a voľne žijúce zvieratá.

Vedci mapujú šírenie zmutovaných potkanov do nových oblastí sledovaním ich progresu v 17 krajoch Veľkej Británie. Začiatkom roka zaplavili mesto Swindon potkany, ktoré boli odolné voči jedom a dosahovali dĺžku až 60 centimetrov. Minulý rok v apríli chytili takéhoto obrovského potkana v Cornwalle a videli ich už aj v Kente či Liverpoole. Nárast počtu potkanov však hlásia úrady po celej krajine, keď počas minulého roka dostali v Birminghame až 5.100 hlásení o výskyte obrovských hlodavcov.

 


Genetické testovanie na Huddersfield University odhalilo, že tieto hlodavce vyvinuli mutáciu, ktorá im umožňuje prežiť konvenčné jedy. Evolúcia potkanov sa mení, avšak ľudstvo s nimi stále bojuje pomocou antikoagulačných jedov z 50.rokov minulého storočia. Desivé prognózy vedcov predpovedajú, že od budúceho roka by v Británii mohla populácia super-potkanov prevýšiť tú ľudskú v pomere 2:1.

 

img

 

Potkany nezabijete len tak

 

Potkany však nie je jednoduché zabiť ani pomocou tých najmodernejších jedov, keďže tieto hlodavce sú veľmi inteligentné. Zjedia totiž malý kúsok akejkoľvek potravy a čakajú či im to ublíži alebo nie. Keď sa im nič nestane, tak pokračujú v konzumácii naďalej. Najúčinnejšie jedy na potkany sú v súčasnosti iba na profesionálne použite a kvôli ich veľkej miere nebezpečenstva nemôžu byť pre verejnosť voľne dostupné v obchodoch.

Potkanom sa darí najmä vo vlhkom a mokrom prostredí, ktoré je v Británii bežné počas celého roka. Tieto odolné hlodavce sa sťahujú u vidieckych oblastí do veľkých miest, kde je oveľa väčší dostatok potravy.

Problém sa však netýka iba Veľkej Británie. Podobné gigantické potkany boli nedávno chytené aj v Štokholme či Dubline.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies