Pluto má modrú oblohu

NETKY.SK • 8 Október 2015, 22:59 • 2 min
Pluto má modrú oblohu

HOUSTON - Zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vyhlásili, že planéta Pluto má modrú oblohu.

slovakia

left justify in out

"Modrá obloha je často výsledkom rozptyľovania slnečného žiarenia veľmi malými čiastočkami. Na Zemi sú to maličké molekuly dusíka, na planéte Pluto sú to väčšie, ale stále relatívne malé zložky podobné sadzi, ktoré nazývame tholiny," uviedla Carly Howett.

 

Vedci si myslia, že tholiny vznikajú vysoko v atmosfére a následne sa spájajú do väčších čiastočiek. Prchavé plyny ich obalia ľadom a dopadajú cez atmosféru na povrch, čo prispieva k červenému sfarbeniu planéty.

 

Zástupcovia NASA takisto potvrdili, že na planéte našli ľad. Zvláštne je, že sa vyskytuje na miestach, ktoré majú na fotografiách červenú farbu. "Veľmi ma prekvapilo, že tento ľad je taký červený," uviedla členka tímu Silvia Protopapa. "Zatiaľ ešte nevieme, aká je súvislosť medzi ľadom a červenkastými tholinmi na povrchu Pluta," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies