Plénum sa chystá znížiť DPH pri potravinách

NETKY.SK • 27 September 2015, 10:06 • 2 min
Plénum sa chystá znížiť DPH pri potravinách

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) by mala pri niektorých potravinách klesnúť. Jej zníženie z 20 na 10 percent by mali mať poslanci na stole už v stredu (30.9.) v rámci pokračujúcej 54. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

Zoznam potravín, pri ktorých má DPH klesnúť o polovicu, však ešte známy nie je, objaviť by sa mal v podobe pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o DPH.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že na zozname dotknutých potravín budú všetky druhy mlieka či čerstvé aj mrazené mäso. "Okruh základných potravín je vyberaný tak, aby mal aj stimulujúci efekt na domácu poľnohospodársku výrobu. Táto diskusia je za nami. Už ideme priamo do NR SR s pozmeňujúcim návrhom, ktorý stanoví, ktoré potraviny spadajú do tohto kritéria," avizoval Fico.

 

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavol Konštiak uviedol, že zníženie DPH na vybrané potraviny podporí slovenských výrobcov, len ak oni nebudú zvyšovať ceny. "Zníženie DPH podporí slovenskú výrobu. Podľa informácií, ktoré máme z médií, malo by ísť asi o 170 výrobkov. Samozrejme by sme privítali, keby sa to týkalo širšieho sortimentu. Takto by sme vyšli v ústrety nášmu spotrebiteľovi, aby to mali ľahšie určité sociálne skupiny," konštatoval Konštiak v piatok (25.9.). Zároveň poznamenal, že 70 až 80 miliónov eur, ktoré vláda vyčlenila na zníženie DPH, je v rámci jej možností.

 

Z rekordného 177-bodového programu aktuálneho zasadnutia NR SR stihli poslanci za prvé dva týždne prerokovať viac ako polovicu. Okrem spomínanej DPH a množstva poslaneckých návrhov ich už v utorok (29.9.) čaká aj séria návrhov rezortu vnútra. Nový zákon o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (ITP) by mal priniesť parlamentu posilnený externý dohľad nad používaním ITP, a to cez komisiu. Tú majú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia sú zástupcovia vládnych strán a traja opozície. Predseda komisie by mal byť z opozície. Ďalších dvoch členov bude voliť parlament. Členovia komisie by mali kontrolovať používanie informačno-technických prostriedkov raz ročne, alebo kedykoľvek z vlastného podnetu, ak sa na tom uznesie.

 

Novela zákona o štátnej službe má zabezpečiť, aby sa vrcholové funkcie na ministerstve vnútra a v Policajnom zbore (PZ) obsadzovali prostredníctvom výberového konania. Zároveň sa má zrušiť možnosť odvolávať z funkcie nadriadeného príslušníka bez uvedenia dôvodu. "Do výberového konania sa bude môcť prihlásiť každý príslušník PZ spĺňajúci kvalifikačné predpoklady na funkciu a odbornú prax, ktorú ministerstvo určí ako podmienku na výkon funkcie. Tým sa vytvárajú legislatívne podmienky na prístup k uvedeným funkciám a zabezpečuje sa možnosť kariérneho postupu pre záujemcov," píše sa v materiáli.

 

Vynovený zákon o cestnej premávke zase prináša zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, úpravu pokút za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom či zmenu podmienok odhlásenia vozidla. V prípade objektívnej zodpovednosti sa rozšíri okruh dopravných priestupkov, za ktoré budú zodpovední držitelia vozidla. Po novom sa bude postihovať aj porušenie zákazu nákladných vozidiel nad 7,5 tony predchádzať po diaľnici iné vozidlá. Taktiež nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím.

 

Upravia sa tiež pokuty za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti - v obci o viac ako 50 km/h a mimo obce o viac ako 60 km/h. Horná hranica možnej pokuty sa zvýši, a to v blokovom konaní do 800 eur a v riadnom konaní do 1000 eur. Pri takomto prekročení rýchlosti bude naďalej možné zakázať činnosť, a to v rozsahu od šiestich mesiacov do troch rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies