Plénum bude hovoriť o čerpaní eurofondov, Pellegrini zaradil nový bod

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 17:39 • 2 min
Plénum bude hovoriť o čerpaní eurofondov, Pellegrini zaradil nový bod

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR napokon budú hovoriť v pléne o čerpaní eurofondov z rokov 2007 až 2013.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes zaradil správu vlády o čerpaní na program aktuálnej schôdze s tým, že na rad príde v stredu (20.5.) o 14. hodine. Keď sa schôdza 5. mája začala, Smer-SD zaradenie tejto správy na návrh opozície odmietol.
     

Diskusia o eurofondoch sa do programu schôdze dostáva po tom, ako dnes opozičný poslanec Jozef Kollár (nezaradený) avizoval, že bude iniciovať mimoriadne rokovanie pléna k tejto téme. Potrebné podpisy už mal vyzbierané. Kollár situáciu v čerpaní eurofondov označil za katastrofálnu. Poukázal, že Slovensko zrejme nevyčerpá až dve miliardy eur z obdobia 2007-2013. "Čas na čerpanie uplynie tento rok. Už sa nestihnú urobiť žiadne výzvy a navyše, čo nebude skolaudované, kde nebude prestrihnutá páska, tam budeme musieť vrátiť peniaze, ktoré sa minuli," upozornil.
     

Kollár pripomenul, že o problémoch chcel hovoriť aj na aktuálnej schôdzi. Vládny Smer-SD však na začiatku rokovania zaradenie správy o čerpaní eurofondov do programu rokovania odmietol. Poslanec zároveň pred pár týždňami žiadal zriadenie krízového monitorovacieho výboru pre eurofondy. Ani ten však nevznikol. "Vyčerpal som všetky dostupné možnosti. Už zostáva len jedna, mimoriadna schôdza parlamentu," povedal dopoludnia Kollár.
     

Podpredseda vlády Ľubomír Vážny (Smer-SD) minulý týždeň informoval poslancov na rokovaní európskeho parlamentného výboru, že Slovensko pravdepodobne príde o 273 miliónov eur z eurofondov. To je podľa neho suma, ktorú štát nevyčerpá z európskych peňazí vyčlenených na uplynulých sedem rokov. Pripustil, že strata ďalších okolo 300 miliónov eur hrozí na korekciách najmä pre chyby vo verejnom obstarávaní.
     

Vážny informoval aj o opatreniach, ktoré vláda prijala na zlepšenie čerpania eurofondov od roku 2012. Vďaka nim sa jej podľa neho podarilo už v polovici roku 2013 zazmluvniť všetky prostriedky a dnes je kontrahovanie na úrovni 107 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies