Platnosť SeniorPasov bude možné predĺžiť priamo v MHD

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 18:59 • 2 min
Platnosť SeniorPasov bude možné predĺžiť priamo v MHD

BRATISLAVA – Platnosť ročných predplatných cestovných lístkov – tzv. SeniorPasov, ktoré umožňujú Bratislavčanom nad 70 rokov cestovať v bratislavskej MHD zadarmo, si budú môcť seniori predĺžiť priamo v dopravných prostriedkoch bratislavskej MHD.

slovakia

left justify in out

Dôchodcovia tak nebudú musieť každoročne chodiť do predajní cestovných lístkov, stačiť im bude ak SeniorPas priložia k označovaču cestovných lístkoch v ktoromkoľvek prostriedku v bratislavskej MHD. Schválili to dnes bratislavskí mestskí poslanci, ktorí tak vyhoveli petícii za uľahčenie dopravy pre seniorov v Integrovanom dopravnom systéme Bratislavského kraja (IDS BK).


Na to, aby si mohli seniori predĺžiť SeniorPas jednoduchým priložením k označovaču cestovných lístkov vo vozidlách MHD, treba vylepšiť softvér týchto zariadení. Vynovený softvér má byť vo vozidlách MHD nainštalovaný do konca augusta tohto roka. „Na jeseň 2015 museli tisíce seniorov stáť v dlhých radoch, keď sa SeniorPasy pri zavádzaní IDS BK vydávali. Bolo to pre nich stresujúce, pre mnohých doslova utrpenie vzhľadom na ich pokročilý vek a zdravotné problémy. Návrhom uznesenia chceme uľahčiť seniorom život, aby pri predlžovaní svojich SeniorPasov nemuseli nikam cestovať a čakať hodiny v radoch,“ uviedol predseda mestského poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa, ktorý spolu s kolegami návrh predložil.

 

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava, ktorá zastrešuje integrovanú dopravu v Bratislavskom kraji pripomína, že už má v pláne obstarať označovače s takouto funkciou. Seniori si v nich budú môcť predĺžiť platnosť SeniorPasov, ktoré sú vydávané na jeden rok, jednoduchým priložením bezkontaktnej čipovej karty na displej nového označovača. Takéto nové označovače by mohli byť na vlakových staniciach i vo vozidlách integrovaných dopravcov od konca októbra.


Pod petíciu za uľahčenie dopravy pre seniorov nad 70 rokov sa podpísalo vyše 3 500 ľudí, z toho bolo podľa bratislavskej radnice platných 3 148 podpisov. Petíciu spustil bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik spolu s Krajskou organizáciou Jednoty dôchodcov na Slovensku. Žiadali v nej, aby seniorom nad 70 rokov stačil na cestovanie v bratislavskej MHD len občiansky preukaz, tak ako kedysi.

 

To sa im síce zatiaľ petíciou dosiahnuť nepodarilo, no poslanci uznesením požiadali primátora Iva Nesrovnala, aby inicioval zmenu zákona tak, aby seniorom nad 70 rokov stačil na cestovanie v MHD iba občiansky preukaz alebo aby sa do občianskeho preukazu dala pridať funkcia SeniorPasu. Jednota dôchodcov je podľa predsedníčky krajskej organizácie Žofie Lomnickej s riešením spokojná. „Sme za to, aby, keď už tie SeniorPasy sú, mali platnosť päť rokov, ale s tým, že sa budú dať po roku obnoviť vo vozidlách MHD,“ povedala novinárom pani Lomnická.


Bratislavskí mestskí poslanci dnes vzali na vedomie aj petíciu s názvom Vráťme seniorom a zdravotne postihnutým občanom dopravu v Bratislave. V nej petičiari žiadali opätovne vrátiť hendikepovaným 100-percentú zľavu na cestovanie v bratislavskej MHD. Tomu mestskí poslanci vyhoveli ešte koncom marca, keď schválili bezplatné cestovanie pre vybrané skupiny Bratislavčanov.

 

Medzi nich patria hendikepovaní s trvalým pobytom v hlavnom meste, bratislavskí darcovia krvi s diamantovou Janského plaketou i protikomunistickí bojovníci a politickí väzni s najbližšími príbuznými narodenými pred Nežnou revolúciou, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislave. Bezplatné cestovanie si môžu vybrané skupiny uplatniť len na predplatné cestovné lístky. K vybraný skupinám s bezplatným cestovaním v bratislavskej MHD dnes pribudli aj účastníci protifašistického odboja a ich najbližší príbuzní narodení pred novembrom 1989 s trvalým pobytom v Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies