Ponitrianske múzeum predstaví veľkonočné tradície

NETKY.SK • 3 Marec 2023, 13:00 • 2 min
Ponitrianske múzeum predstaví veľkonočné tradície

Nitra – Ponitrianske múzeum v Nitre pripravuje vzdelávací interaktívny program venovaný tradíciám Veľkej noci. Ako informovali organizátori, 22. a 23. marca sú pre návštevníkov pripravené ukážky maľovaných kraslíc, prútených remesiel i tradícií.

slovakia

left justify in out

Program ponúkne aj tvorivé dielne s tradičnými receptami z veľkonočnej kuchyne, výrobu veľkonočných dekorácií i vzdelávaciu interaktívnu aktivitu Nesieme Morenu. "V dielničkách majstrov budú predstavené prútené remeslá. Deti budú môcť nahliadnuť pod prsty regionálnym majstrom pri výrobe originálnych výrobkov, nielen korbáčov, ale aj košíkov a vyskúšať si tradičné techniky pri ich výrobe," uviedlo múzeum. Ako chutí tradičná veľkonočná kuchyňa je názov workshopu, ktorý ukáže, aké tradičné jedlá sa konzumovali v čase veľkonočných sviatkov. "Návštevníci zistia, čo sú to keltíš, kukuričianka, calta či judáše i to, ako sa tieto jedlá pripravovali. Sami si môžu vyskúšať ich prípravu a ochutnať vybrané veľkonočné dobroty," povedala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Interaktívny program Nesieme Morenu zasa predstaví veľkonočné obdobie v našich tradíciách. Prezradí kto boli Morena, Smrť, Kyselica či Dedko, čo sú letečko, hájik, májik i to, aké jedlá sa konzumovali na Zelený štvrtok. "Tvorivá dielňa Veľkonočná nádielka je určená školákom, s ktorými si spoločne vytvoríme peknú veľkonočnú výzdobu. Kreativitu a tvorivosť uplatníme pri výrobe veľkonočných dekorácií z prírodných materiálov. Vyrobenou dekoráciou budú môcť deti vyzdobiť triedu či múzeum," doplnila Vilčeková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona