Platitelia DPH budú od budúceho roka predkladať MF SR kontrolný výkaz

NETKY.SK • 17 Október 2013, 17:29 • 2 min
Platitelia DPH budú od budúceho roka predkladať MF SR kontrolný výkaz

BRATISLAVA – Platiteľom dane z pridanej hodnoty pribudnú nové povinnosti. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá firmám nariaďuje predkladať údaje o dodávkach tovarov a služieb v elektronickej forme, teda takzvaný kontrolný výkaz. Ministerstvo financií SR chce týmto opatrením bojovať proti daňovým únikom na DPH. Novela zákona nadobúda účinnosť od 1. januára 2014.

slovakia

left justify in out

Platitelia dane budú v kontrolnom výkaze uvádzať tie údaje, ktoré nevykazujú už v iných typoch výkazov, ako sú napríklad colné vyhlásenia pri vývoze tovarov do tretích štátov. "K selektívnemu výberu transakcií, ktoré je platiteľ dane povinný uvádzať v kontrolnom výkaze, pristúpilo Ministerstvo financií SR okrem už spomínanej duplicity údajov, najmä z dôvodu potreby krížovej kontroly len tých údajov, ktoré sú predmetom dane z pridanej hodnoty v tuzemsku a platitelia dane sú zároveň osobami povinnými platiť daň," navrhol rezort financií.

Finančná správa SR tak bude mať lepší prehľad o dodávkach tovarov a služieb. Tá si od toho sľubuje najmä lepšie načasovanie daňových kontrol. Ministerstvo financií zase dúfa v zlepšenie výberu tejto dane, keďže práve na DPH mal štát najväčšie daňové výpadky aj v minulom roku.

Taktiež sa má rozšíriť aj zoznam predmetov, pri ktorých bude potrebné platiť DPH. Novela sa dotkne poľnohospodárskych produktov, kovov či mobilných telefónov. Súčasne sa návrhom novely zákona o DPH z dôvodu konsolidácie verejných financií odloží účinnosť opatrenia týkajúceho sa samozdanenia dovozu tovaru z tretích štátov platiteľom dane z 1. januára 2014 na 1. január 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies