VIDEO Počet obetí nešťastia v Brazílii stúpa: Pretrhnutie priehrady si vyžiadalo už 58 životov

NETKY.SK • 28 Január 2019, 06:20 • 2 min
VIDEO Počet obetí nešťastia v Brazílii stúpa: Pretrhnutie priehrady si vyžiadalo už 58 životov

BRUMADINHO - Počet obetí piatkového pretrhnutia priehrady na juhovýchode Brazílie vzrástol v nedeľu na najmenej 58 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Brazílske úrady predtým v nedeľu znížili bilanciu obetí nešťastia z 40 na 37 mŕtvych, pričom dôvod takejto zmeny vtedy neozrejmili. Nezvestných stále ostáva okolo 305 ľudí.

 

V nedeľu obnovili brazílski záchranári pátranie po možných preživších. Pátracie práce predtým na niekoľko hodín prerušili pre obavy, že pri bani na železnú rudu, kde k zmienenému nešťastiu došlo, by sa mohla pretrhnúť aj ďalšia hrádza.

 

Medzičasom stihli viac vyschnúť i niektoré zabahnené oblasti, do ktorých sa záchranárom nedalo dlho preniknúť. Existujú preto obavy, že počet obetí sa zrejme zvýši.

 

 

K nešťastiu došlo v piatok v štáte Minas Gerais, keď sa tam pretrhla priehrada pri bani na železnú rudu neďaleko mesta Brumadinho. Milióny ton bahennej masy, odpadu produkovaného pri ťažbe, následne zaplavili areál bane i priľahlú poľnohospodársku krajinu. Do pátracích a záchranných prác nasadili desiatky vrtuľníkov. Zachrániť sa podľa sobotňajších údajov podarilo okolo 190 ľudí, 23 z nich hospitalizovali so zraneniami.

 

Príčina pretrhnutia 42-ročnej a 86 metrov vysokej priehrady, ktorú vlastní najväčšia brazílska ťažobná spoločnosť Vale, nebola bezprostredne známa. Firma tvrdí, že priehrada sa už vyraďovala z prevádzky, ale len nedávno prešla bezpečnostnými testami.

 

Takmer všetci nezvestní sú zamestnancami banskej spoločnosti. Bahenné more úplne zaplavilo jedáleň, v ktorej obedovali stovky robotníkov. Záchranári sa k tejto budove dosiaľ nedostali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona