Plán obnovy by mal prejsť cielenou revíziou pre pripomienky regiónov

NETKY.SK • 7 Február 2024, 08:39 • 2 min
Plán obnovy by mal prejsť cielenou revíziou pre pripomienky regiónov

BRATISLAVA - Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec spustil analýzy a audit v jednotlivých komponentoch plánu obnovy. Plánuje cielenú revíziu, ktorá bude prerokovaná na vláde. Dôvodom je problematická implementácia projektov v regiónoch, o čom informoval v utorok na tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

„Bohužiaľ, dospeli sme k tomu, že v súčasnosti začíname investičnú fázu plánu obnovy a stáva sa, že jednotlivé regióny nevedia implementovať projekty, alebo po nich nie je dopyt. Plán obnovy nebol konzultovaný s regiónmi, ktoré majú často iné priority a požiadavky," uviedol Peter Kmec.

 

Dodal, že do regiónov ide veľmi malá časť prostriedkov, konkrétne sú prijímateľmi 600 miliónov eur z celkového objemu plánu obnovy 6,4 miliardy eur. „Bohužiaľ, plán obnovy nenaplní cieľ, že Slovensko a jednotlivé regióny budú odolnejšie a obnovenejšie po covidovej, inflačnej a energetickej kríze," dodal Peter Kmec.

 

Po rokovaní so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), ako aj Združením Samosprávne kraje Slovenska (SK8) skonštatoval, že regióny trápi nedostatok administratívnych kapacít, zložitosť vyhlasovania výziev a ďalšie okruhy problémov. Tieto oblasti by mali byť následne zakomponované do revízie.

 

Ako uviedol Peter Kmec, vláda sa zaviazala ku kontinuite a nezvrátiteľnosti plánu obnovy. „Vieme však zjednodušiť rozsah a obsah výziev, aby sa potom jednoduchšie napĺňali. V rámci plánu obnovy spravíme všetko preto, aby sme tie zdroje, ktoré sa dajú, dostali do regiónov," uzavrel vicepremiér.

 

Predseda SK8 Jozef Viskupič prezentoval viaceré pripomienky. Jednou z nich je nulové zapájanie samospráv k príprave alebo pripomienkovaniu výziev. Taktiež očakáva zlepšenie synergií medzi plánom obnovy a starými eurofondami. „Dlhé procesy vyhodnocovania sú dlhodobo kritizovaným momentom. Dostali sme dnes prísľub, že procesy vyhodnocovania sa skrátia," dodal.

Predseda ZMOS Jozef Božik na tlačovej besede zdôraznil, že problém plánu obnovy bol, okrem iného, v stanovaní míľnikov od zeleného stola. „Išlo napríklad o oblasť zdravotníctva a školstva, kde sa veci zbytočne komplikovali. Najmä v zdravotníctve nepriniesli vyššiu dostupnosť danej služby, ale práve naopak. Cez optimalizáciu siete nemocníc sa urýchlil zánik všeobecných nemocníc v regiónoch,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

 

Samostatnou kapitolou podľa jeho slov je predprimárne vzdelávanie, reforma súdnictva a tiež veľký problém súvisiaci s obrovským časovým rozdielom medzi oznámením o úspešnosti projektov vo výzvach a samotným podpísaním zmluvy. Tento časový rozdiel je ďaleko viac ako 6 mesiacov.

 

„Na rokovaní s pánom vicepremiérom a jeho tímom sme prebrali aj problematiku Living Labov na báze spolupráce miestnych územných samospráv a akademických samospráv a problematiku realokácie zdrojov vo výzvach, ktoré nereflektujú záujem a potreby samospráv,“ informoval Jozef Božik. 

 

ZMOS tiež na stretnutí vyjadril záujem spolupracovať v rámci pracovných skupín. Dohodnuté boli pravidelné stretnutia s cieľom vyhodnocovať aktuálny priebeh realizácie plánu obnovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ZMOS / TASR, Foto: ZMOS
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies