Piráti prepadli malajzijský tanker pre jeho náklad lodného paliva

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 09:37 • 2 min
Piráti prepadli malajzijský tanker pre jeho náklad lodného paliva

KUALA LUMPUR - Malajzijského tankeru Singa Berlian sa zmocnili piráti, ktorí z neho prečerpali náklad lodného paliva a potom ušli, oznámili vo štvrtok námorné úrady.

slovakia

left justify in out

Podľa pozorovateľov začínajú v tejto ázijskej oblasti útoky podobného charakteru prevažovať: pirátom ide skôr o náklad než o výkupné, píše agentúra DPA.

 

Malajzijský námorný úrad MMEA informoval, že približne sedem pirátov vyzbrojených puškami a mačetami unieslo tanker ešte 9. marca, keď sa nachádzal pri indonézskom ostrove Pulau Bitan. Jeho náklad, 1500 ton lodného paliva, piráti prečerpali na inú loď a pred útekom ešte okradli posádku o osobné veci.

 

Tanker sa plavil zo Singapuru na ostrov Borneo, keď ho uniesli. Pracovníci MMEA ho objavili 11. marca pri meste Batu Pahat v juhomalajzijskom štáte Johor.

 

Protipirátsky zameraný Medzinárodný úrad pre námornú dopravu (IMB) uviedol, že piráti zničili pred útekom z tankera jeho komunikačné a navigačné zariadenie. Jeden z členov posádky utrpel počas incidentu menšie zranenie.

 

V roku 2014 došlo vo vodách juhovýchodnej Ázie k 11 únosom malých tankerov, čo predstavuje vyše polovicu z 21 lodných únosov zaznamenaných v celom svete. Piráti útočia na malé tankery v juhovýchodnej Ázii pre ich náklad, "mnohí pátrajú osobitne po palivách, ktoré odcudzia a predávajú," spresnil riaditeľ IMB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies