SZĽH porušil zákon pri kúpe hokejok, aké bude znášať následky?

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 19:11 • 2 min
SZĽH porušil zákon pri kúpe hokejok, aké bude znášať následky?

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v kontrole súťaže na predmet "Hokejky pre hráčov a brankárov ľadového hokeja", vyhlásenej v októbri 2019 preukázal, že Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) niekoľkonásobne porušil zákon o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

SZĽH v súťaži s predpokladanou hodnotou zákazky 2 400 000 eur bez DPH porušil princíp transparentnosti, nediskriminácie hospodárskych subjektov a rovnakého zaobchádzania, a to aj v nadväznosti na ďalšie ustanovenia zákona.

ÚVO v kontrole zistil, že SZĽH porušil zákon vo viacerých fázach súťaže. "V prvom rade túto súťaž nenastavil v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. SZĽH síce aj v súťažných podkladoch uviedol, že zákazka sa nedelí na časti, no pritom v súťaži pripustil, aby mu subjekty predkladali čiastkové ponuky - pripustil predkladanie ponúk na minimálne 6 typov hokejok," vysvetlil Miroslav Hlivák, predseda Úradu pre verejné obstarávanie, v tlačovej správe ÚVO.

 

img

SZĽH ďalej porušil zákon tým, že zábezpeku, ktorú požadoval od subjektov, nenaviazal na skutočnosť, že bolo možné predkladať ponuky na minimálne 6 typov hokejok.

 

"Výšku zábezpeky neprispôsobil tomu, že umožnil predkladať ponuky na časti zákazky. To znamená, že zábezpeku nenaviazal na výšku každej časti predmetu zákazky, táto zábezpeka totiž nesmie presiahnuť 5% z predpokladanej hodnoty časti zákazky."

 

img

 

"Kontrolovaný tiež konal v rozpore s princípom nediskriminácie hospodárskych subjektov, keď neurčil primerane ani výšku požadovaného zoznamu dodávok tovaru v hodnote 750 000 eur bez DPH v rámci stanovenej podmienky účasti týkajúcej sa preukazovania technickej alebo odbornej spôsobilosti uchádzačov," pokračoval Miroslav Hlivák.

 

ÚVO preukázal aj ďalšie porušenia zákona v tejto zákazke, ktorú kontroloval po podpise zmluvy z vlastného podnetu. "Ide o konanie kontrolovaného vo vzťahu k vylúčeniu jedného z uchádzačov, kde úrad konštatoval, že uchádzač bol zo súťaže neoprávnene vylúčený pre nesplnenie podmienky účasti týkajúcej sa osobného postavenia uchádzača.

 

img

 

"Ďalšie porušenia zákona sa týkali vyhodnocovania vzoriek hokejok predložených úspešnými uchádzačmi v danej verejnej súťaži, ktoré úrad považuje za zmätočné a nepreskúmateľné a tiež vyhodnocovania dokumentov v ponuke úspešných uchádzačov, ktoré boli predložené v anglickom jazyku bez ich prekladu do slovenského jazyka," podotkol Hlivák.


Voči rozhodnutiu Úradu pre verejné obstarávanie s týmito zisteniami Slovenský zväz ľadového hokeja nepodal odvolanie, a tak rozhodnutie o porušeniach zákona je právoplatné.

 

"Úrad svoje zistenia zdieľal s orgánmi činnými v trestnom konaní. Rovnako úrad preskúma, či sú splnené podmienky pre uloženie pokuty v tejto veci," uzavrel Hlivák.

 

img


Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v pondelok popoludní prostredníctvom tlačovej správy potvrdil, že ÚVO zistil procesné pochybenia a zväzu avizoval uloženie pokuty vo výške 12-tisíc eur.

 

"ÚVO zároveň poskytol detailnú analýzu administratívnych a procesných pochybení, ku ktorým malo dôjsť. Verejné obstarávanie hokejok sprocesoval odborný garant na verejné obstarávanie a SZĽH postupoval vo verejnom obstarávaní v dobrej viere, rozhodne nepostupoval svojvoľne a s úmyslom porušiť zákon."

 

img

 

"Mrzí nás procesné pochybenie, ktoré nastalo. Súčasné vedenie SZĽH si od svojho nástupu v auguste 2020 zakladá na profesionálnom prístupe a snaží sa všetky procesy na zväze nastaviť tak, aby boli transparentné, otvorené a aby sme našimi hodnotami a odbornosťou mohli ísť do budúcna príkladom," uvádza sa v stanovisku SZĽH.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies