Británia a Fínsko podpísali novú bezpečnostnú dohodu

NETKY.SK • 11 Máj 2022, 20:55 • 2 min
Británia a Fínsko podpísali novú bezpečnostnú dohodu

HELSINKI – Britský premiér Boris Johnson a fínsky prezident Sauli Niinistö podpísali v stredu v Helsinkách novú bezpečnostnú dohodu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

slovakia

left justify in out

Podľa Johnsona zaväzuje nová bezpečnostná dohoda Britániu i Fínsko, aby si navzájom pomohli v prípade, ak bude jedna z krajín napadnutá alebo v nej dôjde k nejakej katastrofe. „Od ďalekého severu až po Pobaltie a ďalej budú naše ozbrojené sily spolu trénovať v operačných cvičeniach. Spojením našich obranných a bezpečnostných schopností formalizujeme prísľub, že vždy si prídeme navzájom na pomoc,“ uviedol Johnson v súvislosti s novou bezpečnostnou dohodou. Podľa britského premiéra bude forma pomoci v prípade nejakej udalosti závisieť od požiadaviek druhej strany.

 

img

 

Niinistö na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po podpise zmluvy, uviedol, že Fínsko ci cení silnú podporu Británie k politike otvorených dverí Severoatlantickej aliancie, ako i prípadného vstupu Fínska do NATO. „Chceli by sme maximálne posilniť našu bezpečnosť tým alebo onakým spôsobom, kým rozmýšľame o vstupe do NATO,“ uviedol Niinistö s tým, že ak Fínsko vstúpi do NATO, tento krok nebude mierený proti nikomu.

 

img

 

Na otázku, či Fínsko vstupom do NATO nebude provokovať Rusko, ktoré vyjadrilo nesúhlas so vstupom svojej susednej krajiny do Aliancie, Niinistö odpovedal, že jediný, koho možno viniť z toho, že Fínsko by sa pre tento krok rozhodlo, je ruský prezident Vladimir Putin. „Odpovedal by som, že vy ste to spôsobili. Pozrite sa do zrkadla,“ vyhlásil fínsky prezident.

 

img

 

Johnson však upozornil, že Severoatlantická aliancia nepredstavuje hrozbu. „NATO je obranná aliancia. NATO nepredstavuje pre nikoho hrozbu. Existuje na účely spoločnej obrany,“ uviedol predseda britskej vlády, podľa ktorého ruská invázia na Ukrajinu zapríčinila, že Británia a Fínsko sa ešte viac zomkli.

 

Možno vás zaujme: Rusko je naďalej odhodlané plniť dohody o dodávkach plynu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies