Piate miesto pre slovenského voltižéra na ME

NETKY.SK • 7 August 2013, 12:45 • 2 min
Piate miesto pre slovenského voltižéra na ME

BRATISLAVA - Slovenskí akrobati na koni vkladali svoje nádeje najmä do mladého Adama Lukáča, ktorý bol na šampionáte jasným favoritom v juniorskej kategórii mužov. Po nešťastnom páde v prvom finálovom kole zvyšné tri čisté štarty už na medailu nestačili.

slovakia

left justify in out

Slovákov sprevádza túto sezónu smola. Favorizovaný Lukáč, ktorý v povinnej zostave finálového kola nedobrovoľne opustil koňa aj medailovú priečku, nepochodil ani so štartom v tíme. Slovenské družstvo bolo za čudných okolnost vylúčené vo voľnej zostave. Hneď na začiatku chorteografie si valach Vilám, ktorý nosí šaliansku reprezentačnú skupinu už od roku 2006, dvakrát poskočil zadkom, a hlavná rozhodkyňa z Talianska okamžite identifikovala koňa ako nebezpečného, celý tím diskvalifikovala a poslala preč zo súťažnej arény aj napriek tomu, že kôň nevykazoval žiadne iné známky nespokojnosti a cválal ďalej aj s akrobatmi na svojom chrbte. Zmätení boli nielen cvičenci a ich trénerka Jana Majdlenová, ale aj zvyšok šesťčlenného rozhodcovského tímu. Nahnevaní diváci pískali, a odchádzajúcu skupinu odprevádzalo z haly burácajúce publikum. Vo voltížnych pravidlách síce stojí, že hlavný rozhodca môže tím vylúčiť, ak sa kôň správa neprijateľne, prípad šalianskeho družstva sem však nepatril, kôň si mal vyslúžiť iba bodovú zrážku. „Vylúčila nás neoprávnene, určite na ňu podáme sťažnosť,“ hodnotila trénerka Jana Majdlenová. Štart skupiny sa však už zopakovať nedá, hoci protest proti rozhodnutiu Talianky podpísali účastníci z niekoľkých krajín.

Počas piatich dní na šampionáte súťažili voltižéri v kategóriách seniorov (nad 18 rokov, mladší dobrovoľne) a juniorov (do 18 rokov) rozdelení na jednotlivcov, dvojice a družstvá. Slovensko malo zastúpenie len v kategórii juniorov, a táto naša kedysi najúspešnejšia jazdecká disciplína teraz nedosiahla na žiadny kov. Najviac medailí si odniesli Nemci a Rakúšania, súčasné voltížne veľmoci, koré sa postarali aj o najväčšie boje a napätie vo finálových kolách.

Tento rok je pre niekoľko talentovaných slovenských juniorov ich posledným v tejto kategórii, a budúci rok už budú získavať nominačné body v seniorskej kategórii, aby smeli štartovať na Svetových jazdeckých hrách v Normandii. Voltížny šampionát sa opäť rozdelí na dve miesta – majstrovstvá Európy juniorov a majstrovstvá sveta (seniorov), ktoré budú súčasťou najprestížnejšieho jazdeckého podujatia vo Francúzsku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies