Piatakov čaká v stredu celoplošné Testovanie 5, zapoja sa aj zdravotne znevýhodnení

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:42 • 2 min
Piatakov čaká v stredu celoplošné Testovanie 5, zapoja sa aj zdravotne znevýhodnení

BRATISLAVA - Vyše 48 500 piatakov z celého Slovenska bude v stredu 23. novembra vypĺňať celoštátne testy v rámci Testovania 5. Do testovania sa zapojí približne 1 485 základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským a aj škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva školstva.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská dodala, že po prvýkrát do testovania zapoja aj žiakov so zdravotným znevýhodnením, ktorých je v piatom ročníku okolo 3 400, s výnimkou žiakov s mentálnym postihnutím.


Žiaci budú písať test z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Na školách s vyučovacím jazykom maďarským budú žiaci vypĺňať test z matematiky a z maďarského jazyka a literatúry. Oba testy majú rozsah 30 úloh a žiaci budú mať na ich riešenie k dispozícii 60 minút. Na certifikačných základných školách uskutočnia Testovanie 5 elektronickou formou. Žiaci, ktorí si vyberú elektronickú formu Testovania 5, dostanú svoje predbežné výsledky okamžite po ukončení e-testov. Všetky základné školy dostanú výsledky svojich žiakov v testovaní 20. decembra.


Základným zámerom Testovania 5 je pravidelne monitorovať úroveň vedomostí a zručností, s akými prichádzajú žiaci po ukončení prvého stupňa na druhý stupeň základných škôl. Cieľom je tiež poskytnúť spätnú väzbu riaditeľom škôl o úspešnosti ich žiakov v porovnaní s ostatnými školami na celom Slovensku. Učiteľom vyučovacích predmetov prinesú výsledky Testovania 5 spätnú väzbu o silných aj slabších stránkach ich žiakov, čo by im malo pomôcť upraviť vyučovacie metódy tak, aby vedomosti a zručnosti ich žiakov postupne zlepšovali.

 

"Výsledky celoplošného Testovania 5 zároveň budú slúžiť ako východiskové údaje pri výpočte takzvanej pridanej hodnoty vo vzdelávaní v základných školách. Výsledky piatakov budeme prepájať s ich výstupnými výsledkami v Testovaní 9, keď budú končiť svoje vzdelávanie na základnej škole,“ doplnila Kanovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies