Nové vedenie VÚSCH obviňuje Sabola z netransparentného odmeňovania vyvolených zamestnancov

NETKY.SK • 12 Február 2021, 10:45 • 2 min
Nové vedenie VÚSCH obviňuje Sabola z netransparentného odmeňovania vyvolených zamestnancov

KOŠICE - Nové vedenie Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, a.s. (VÚSCH) obvinilo bývalého riaditeľ Františka Sabola, že finančne odmeňoval iba vyvolených zamestnancov.

slovakia

left justify in out

S takýmito tvrdeniami prišlo novovymenované predstavenstvo ústavu. Svedčiť o tom majú nenárokovateľné zložky mzdy, ktoré bývalý riaditeľ a predseda predstavenstva František Sabol osobne prideľoval.

 

Nespravodlivé prerozdeľovanie odmien

Príplatky pritom nemali dostávať primári a ani prednostovia na jednotlivých oddeleniach. Výška odmien pritom nebola prehodnocovaná a písomne zdôvodňovaná.

 

img

 

U porovnateľných kategórií lekárov našli rozdiely v dohodnutej mzde v rozmedzí 34 až 59 percent, čo podľa členov predstavenstva navodzuje dojem diskriminácie.

 

Prečítajte si tiež: Minister Krajčí robil čistky na kardiológii v Košiciach. Odborníka vymenil za priemyselného manažéra

 

Vedenie spochybnilo exšéfa VÚSCH
Vyše 300 pacientov z východného Slovenska, ktorí boli v roku 2019 operovaní v Bratislave, vyvracia podľa nového vedenia aj mýtus o VÚSCH ako garantovi dostupnej zdravotníckej regionálnej istoty pre východniarov, ktorí majú srdcovocievne problémy.

 

img

 

„Táto skutočnosť výrazne spochybňuje informácie bývalého riaditeľa o vysokošpecializovanom zdravotníckom pracovisku schopnom popasovať sa s náročnými medicínskymi zákrokmi. Dokumentuje to aj fakt, že viacero náročnejších zdravotníckych výkonov sa v roku 2019 realizovalo iba v Národnom ústave srdcových chorôb v Bratislave,“ doplnili členovia predstavenstva.

 

Sabola odvolal minister bez uvedenia dôvodu
Minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal riaditeľa VÚSCH Františka Sabola začiatkom februára. „Dnes ma pán minister odvolal, osobne som bol v Bratislave. Dôvody som nepočul žiadne. Bolo to veľmi krátke, strohé,“ povedal Sabol ešte minulý týždeň po stretnutí s ministrom. 

 

Minister po odvolaní Sabola, okamžite vymenoval nové vedenie, ktoré inštitúciu povedie do ukončenia transparentného výberového konania.

 

Dočasným predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom VÚSCH sa stal Anton Jura, ktorý je skúseným manažérom s dlhoročnou praxou v riadení prevažne priemyselných spoločností.

 

img

 

Podpredsedom predstavenstva sa stal Martin Studenčan a členom predstavenstva Štefan Lukačin.

 

Krajčího krok zdvihol ľudí zo stoličiek

Odvolanie Sabola z funkcie po 17 rokoch pobúrilo nie len zamestnancov, ale aj samotné vedenie mesta. Podporu mu vyjadrila aj Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. 

 

Dekan Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach Daniel Pella zdôraznil, že VÚSCH je známy aj tým, že zabezpečil pre študentov nielen atraktívnu ale aj vysokokvalitnú výučbu.

 

Podporu profesorovi Sabolovi prišiel vyjadriť aj emeritný prednosta Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny VÚSCH Pavol Tőrők a zástupkyňa odborov v kardioústave Bibiána Kafková.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies