Turecko odstúpilo od Istanbulského dohovoru, ktorý chráni ženy pred násilím

NETKY.SK • 20 Marec 2021, 12:38 • 2 min
Turecko odstúpilo od Istanbulského dohovoru, ktorý chráni ženy pred násilím

ISTANBUL - Turecko odstúpilo od významnej európskej dohody, ktorá chráni ženy pred násilím.

slovakia

left justify in out

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan svojím dekrétom v sobotu ráno anuloval ratifikáciu takzvaného Istanbulského dohovoru, ktorý jeho krajina podpísala pred desiatimi rokmi ako prvá a zároveň nesie meno najväčšieho tureckého mesta.

Tento krok je ranou pre obhajcov práv žien, ktorí považujú dohodu za kľúčovú v boji proti domácemu násiliu. Ľudskoprávne skupiny upozorňujú, že násilie na ženách i zabíjanie je v krajine na vzostupe. Od začiatku roka tam zabili najmenej 77 žien, vlani až 409.

Niektorí obhajcovia prezidentovej strany požadovali prehodnotenie dohody. Tvrdia, že podporuje rozvody a propaguje LGBT komunitu, čo je podľa nich v rozpore s konzervatívnymi hodnotami krajiny.

Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu bol prijatý v Istanbule v roku 2011 a začal platiť o tri roky neskôr.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies