Petrák: Ak si to situácia s Alojzom Hlinom vyžiada, zvolám výbor

NETKY.SK • 3 September 2015, 18:39 • 2 min
Petrák: Ak si to situácia s Alojzom Hlinom vyžiada, zvolám výbor

BRATISLAVA - Ak si to situácia v súvislosti s poslancom Národnej rady SR Alojzom Hlinom vyžiada, parlamentný mandátový a imunitný výbor zasadne v piatok (4.9.) dopoludnia.

slovakia

left justify in out

TASR to potvrdil jeho predseda Ľubomír Petrák (Smer-SD). Súhlas výboru je potrebný na zadržanie poslanca v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu.

Všetko podľa Petráka bude závisieť od toho, či bude Hlina obvinený z trestného činu alebo priestupku, či bude stíhaný väzobne, alebo nie. "Ak nebude hroziť zadržanie nad rámec vypočutia, nebude čo riešiť," doplnil Petrák.

 

Poslancov už roky nechráni trestnoprávna imunita. Nepostihnuteľní sú už len za výroky prednesené v pléne alebo orgánoch NR SR a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu. Na vzatie poslanca do väzby je však nevyhnutný súhlas parlamentu.

 

Na zadržanie člena snemovne v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu je potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. Pokiaľ k nemu nedôjde, bude poslanec okamžite prepustený. O prichytení zákonodarcu pri čine musí polícia upovedomiť predsedu NR SR a šéfa spomínaného výboru.

 

Hlinu dnes polícia zadržala po tom, ako na Obchodnej ulici v Bratislave zamuroval vchod do pobočky nebankovej spoločnosti Pohotovosť. Firma totiž podľa neho nemá oprávnenie poskytovať nové spotrebiteľské úvery, keďže na to doteraz nezískala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

 

Konanie poslanca si všimla mestská polícia, od ktorej dostal pokutu vo výške 30 eur za zabratie verejného priestranstva. Poslanec policajtom podal vysvetlenie, následne ho však vyzvali, aby s nimi išiel na policajné oddelenie. Keď to odmietol, na výsluch ho odviedli.

 

Hlina je podozrivý z trestného činu neoprávneného zásahu do práva k domu, bytu a nebytovému priestoru v súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že pri týchto trestných činoch je sadzba do jedného roka, resp. šesť mesiacov až tri roky.

 

Aktuálne sa podľa Gašpara rozhoduje o vznesení obvinenia poslancovi Alojzovi Hlinovi. Ak dôjde k vzneseniu obvinenia a Alojzovi Hlinovi bude podľa Gašpara daná možnosť vyjadriť sa, bude prepustený na slobodu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies