Peter Kažimír bude novým guvernérom NBS: Schválili to poslanci

NETKY.SK • 7 December 2018, 06:19 • 2 min
Peter Kažimír bude novým guvernérom NBS: Schválili to poslanci

BRATISLAVA - Novým guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS) má byť od marca budúceho roka súčasný minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Návrh vlády na obsadenie tohto postu schválila vo štvrtok Národná rada (NR) SR v tajnom hlasovaní 86 hlasmi zo 138 prítomných poslancov. Proti bolo 40 zákonodarcov, 12 sa zdržali.

 

img

Zdroj: TASR

 

"Menovaný spĺňa všetky kritériá a podmienky na úspešný výkon funkcie guvernéra NBS," konštatovala vláda v návrhu predloženom do NR SR. Kažimíra do funkcie ešte musí vymenovať prezident.

 

img

Zdroj: TASR

 

Doterajší guvernér NBS Jozef Makúch oznámil minulý týždeň (27. 11.) odchod z funkcie k 1. marcu budúceho roka. V médiách sa o tomto kroku špekulovalo už dlhšie, konkrétne dôvody Makúch neuviedol. Oficiálne sa jeho funkčné obdobie malo skončiť v roku 2021. Ministerstvo financií následne informovalo, že Kažimír má o tento post záujem a chce odísť z aktívnej politiky. "Moje rozhodnutie je zároveň rozhodnutím odísť z aktívnej politiky. Funkciu ministra financií som vždy vnímal ako odborný post, ktorý sa na jednej strane od politiky oddeliť nedá, ale na strane druhej sa o to treba stále usilovať. Ja som sa snažil tieto dve polohy vyvažovať. Na pozícii guvernéra NBS ma láka možnosť zostať už iba vo svete čísel," priblížil Kažimír.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies