Penta: Zdravotníctvu by pomohli eHealth aj DRG

NETKY.SK • 11 December 2015, 16:35 • 2 min
Penta: Zdravotníctvu by pomohli eHealth aj DRG

BRATISLAVA - Zavedenie elektronického zdravotníctva (eHealth) či platieb za diagnózu (DRG) môžu pomôcť k zlepšeniu slovenského zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom v diskusii s novinármi zástupcovia finančnej skupiny Penta Investments. Ako poukázal generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan, je nevyhnutné dokončiť doposiaľ nefungujúci eHealth. “Všetci vieme, čo je eHealth, a zároveň aj všetci nevieme, čo je. Je dôležité, aby štát nastavil základné pravidlá, a to zdieľanie dát. Jednoducho, aby jeden lekár videl, čo už druhý spravil, aby sa výsledky vyšetrení zdieľali,” povedal Kultan. Zabránilo by sa tak duplicitným vyšetreniam.

 

Kľúčovým problémom zdravotníctva podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Svet zdravia Ľuboša Lopatku je politizácia. “Je to niečo, čo automaticky potláča zásadu prirodzeného výberu. To znamená, že ak chceme mať kvalitného riaditeľa, kvalitných ľudí, tak nemôžeme zvoliť kritérium akékoľvek iné oproti tomu, že ten človek uspeje z pohľadu svojich schopností,” povedal Lopatka.

 

Mýtom podľa neho je tvrdenie, že zisk do zdravotníctva nepatrí. “Ja tvrdím, že to, čo do zdravotníctva nepatrí, je strata a nezodpovedné hospodárenie. Pokiaľ nemocnica vyprodukuje zisk a tento zisk sa naspäť preinvestuje a zabezpečí sa obnova nemocníc, čo sa naozaj deje vo Svete zdravia, tak nemám absolútne žiadny morálny problém sa k tomuto zisku hlásiť,” vyhlásil Lopatka.

 

Veľkou chybou je podľa generálneho riaditeľa ProCare Mareka Dubana, že nie je garantovaný štandard zdravotnej starostlivosti. "Dnes máte katalóg, ktorý hovorí o prioritných ochoreniach, ten obsahuje 99 percent všetkých ochorení," uviedol Duban. Ako podotkol, musí sa jasne povedať, toto je základ, toto máte zaplatené. “Stačí sa pozrieť do Nemecka do Holandska, tam je to presne definované a funguje to,” konštatoval Duban.

 

Diskusiu s novinármi zorganizovala finančná skupina podľa slov manažéra komunikácie Martina Danka, pretože úloha Penty a jej dcérskych spoločností v zdravotníctve je veľmi intenzívne diskutovaná. “Vnímame s istým znepokojením, že v tejto diskusii absentuje akákoľvek vecná reflexia toho, čo Penta v zdravotníctve robí. Diskusia má tendenciu orientovať sa na to, že Penta reprezentuje v zdravotníctve nejaký negatívny prvok. Diskusia o tom, či Penta vôbec je alebo nie je negatívny prvok neprebieha, to je prijaté ako holý fakt,” povedal Danko.

 

“Toto stretnutie sme zvolali aj preto, aby sme hovorili pragmaticky, bez emócií a bez populizmu o tom, čo sa nám darí, alebo čo sa nám nedarí robiť,” zdôvodnil Eduard Maták, partner v Penta Investments zodpovedný za zdravotníctvo. Zdravotníctvo považuje za preregulované, podľa neho sa píšu zákony, ktoré nemajú zmysel. “Keby to zákonodarcovia nechali viacej na trh a na subjekty, ktoré sa na tom trhu pohybujú, a menej na svoju vlastnú tvorivosť, bolo by nám všetkým v sektore zdravotníctva lepšie, a teraz myslím všetkým, aj pacientom,” uzavrel Maták.

 

V stredoeurópskom regióne patrí Penta medzi najväčších investorov v zdravotníctve, pričom v tomto segmente je aktívna už viac ako 10 rokov. Zdravotníctvo patrí medzi kľúčové sektory v podnikaní Penty, investície do tohto segmentu predstavujú takmer 40 percent hodnoty portfólia spoločnosti. Penta je 100-percentným akcionárom najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, siete 14 regionálnych nemocníc Svet zdravia, lekární Dr.Max a siete súkromných polikliník ProCare. Spolu tieto jej spoločnosti zamestnávajú takmer 10-tisíc zamestnancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies