Historický skvost s názvom nemý film: Položil základy filmu ako ho dnes poznáme, vyžadoval si obrovskú námahu

NETKY.SK • 26 Október 2023, 17:38 • 2 min
Historický skvost s názvom nemý film: Položil základy filmu ako ho dnes poznáme, vyžadoval si obrovskú námahu

Ľudia vždy oceňovali a milovali nemé filmy, pretože predstavovali nový a inovatívny spôsob rozprávania príbehov. Nemé filmy boli obľúbené aj preto, že boli často veľmi vtipné a zábavné.

slovakia

left justify in out

História filmov začala koncom 19. storočia, keď technický pokrok priemyselnej revolúcie umožnil vytvorenie prvých filmových kamier a projektorov. Po niekoľkých rokoch experimentovania začali filmári v Európe a Spojených štátoch amerických produkovať krátke filmy (často minútové) a distribuovať ich v putovných kinách.

Rýchlo sa zistilo, že výroba a reprodukcia pohyblivých obrázkov boli nákladovo efektívnejšie a priamočiarejšie spôsoby zábavy ako veľké putovné divadlá alebo karnevaly.

 

 

Náročná zábava

Poháňaný rastúcim záujmom verejnosti, veľkými ziskovými maržami a náhlou vlnou technických vynálezov začal filmový priemysel rozširovať svoj vplyv v polovici 80. rokov 19. storočia. Počas prvých 11 rokov svojej existencie na komerčnom trhu v rokoch 1895 až 1906 vytvorili nemé filmy základ pre budúce zakladanie filmových štúdií, celosvetovo známych hviezd a skorého filmového obdobia. 

Nemé filmy z tých prvých rokov sa natáčali na jeden záber, niekedy pomohla pevná nepohyblivá kamera, často s jednou osobou a niekoľkými asistentmi. Nakoniec sa rozšírili na niekoľko minút pomocou produkcie profesionálnych firiem.

 

 

Vplyv na kultúru a umenie

 

Obdobie nemých filmov, často označované ako Tiché roky kina, je obdobie medzi rokmi 1910 a 1927, kedy bolo veľké množstvo filmových produkcií prevažne nemé (Cook, 2016). Zatiaľ čo niektoré základné dôvody na výrobu nemých filmov mali zámerne zdôrazniť posolstvo, časť dôvodov ich výroby v čase ich popularity sa pripisuje aj technickým problémom spojeným so začlenením synchronizovaného dialógu pred uvedením zosilňovača zvuku do hlavného prúdu.

Medzi kultúrnymi komentátormi prebehla rozsiahla diskusia o celkovom vplyve éry nemého filmu na kultúru, najmä na umenie a literatúru. Niektorí tvrdia, že má pozoruhodný nenahraditeľný vplyv, ktorý zostal integrálnym aspektom súčasnej kultúry, zatiaľ čo iní tvrdia, že to bola len evolučná éra charakterizovaná technickými nedokonalosťami a následne prekonaná technickým pokrokom, a preto nemá na kultúru žiadny významný vplyv.

Nemý film dal priestor kreativite

Predovšetkým éra nemého filmu mala zásadný vplyv na umenie v tom zmysle, že nesmierne prispela k rastu a dozrievaniu umenia filmov. Na vrchole éry nemého filmu v období medzi rokmi 1910 a 20. rokmi sa vyvinulo veľké množstvo umeleckých inovácií vo filmoch. 

Skutočnosť, že filmy nemali žiadnu zvukovú synchronizáciu, znamenala, že sa vynaložilo rozsiahle a tvorivé úsilie na zlepšenie a premietanie posolstva filmu publiku alternatívnymi spôsobmi. Výsledkom bola explózia umeleckej kreativity a vynaliezavosti ako kedykoľvek predtým v histórii filmu.

Je preto pochopiteľné, že v umeleckých dojmoch a výrazoch, ktoré sa odvtedy vo filme používali, musel zohrať prvoradý vplyv éry nemého filmu. Patrí medzi ne používanie neverbálnych podnetov, tvárových a iných foriem vyjadrenia a používanie titulných kariet a dialógových línií. Toto sú aspekty filmovej tvorby, ktoré sa pretransformovali do dnešného používania rozprávačov, titulkov a prekladov vo filmovej produkcii, pričom všetky majú svoj pôvod v nemej ére.

Vznikali množstvá filmových hnutí

Rôzne filmové hnutia sa začali počas éry nemého filmu. Patrí medzi nenemecký expresionizmus, francúzsky impresionizmus, sovietska montáž a dokonca aj klasické hollywoodske hnutie. Toto všetko sú prístupy k tvorbe filmu, ktoré prepožičiavajú svoju dôveryhodnosť a dominujú počas nemej éry a niektoré mali obrovský vplyv a vplyv na súčasné umenie a literatúru.

V tomto ohľade je úplne logické dospieť k záveru, že éra nemého filmu mala ďalekosiahly vplyv na kultúru do tej miery, že takmer každý jeden filmový žáner dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia má svoje umelecké základy a v tejto špeciálnej ére filmovej tvorby

 

Vybrali sme tri z najlepších nemých filmov, ktorými sa môžete inšpirovať.

1. Metropolis (1927)

Keď sa Freder, syn mestského vládcu, dozvie o podmienkach pracovníkov, snaží sa im pomôcť.

Metropolis je všeobecne považovaný za jeden z najvplyvnejších filmov všetkých čias. Film pomohol definovať žáner sci-fi a jeho vizuálne efekty sú pôsobivé dodnes. Metropolis riešil aj zložité sociálne a politické problémy, čo bolo v tom čase pre film vzácne. 

2. Utrpenie panny Orleánskej (1928)

Táto tichá historická dráma je považovaná za majstrovské dielo a je známa svojimiintenzívnymi vizuálnymi a hereckými výkonmi. Utrpenie panny Orleánskej je taký vplyvný film, pretože je to jeden z prvých filmov, ktoré boli natočené takmer úplne nemý, ale so zvukovými efektmi a hudbou. To dalo filmu dotyk reality a umožnilo divákovi mať pocit, akoby tam boli práve s hlavnou postavou.

3. Un Chien Andalou (1929)

Tento surrealistický nemý film je neslávne známy svojimi znepokojivými a grafickými obrazmi. Un Chien Andalou je 17-minútový francúzsky nemý surrealistický film, ktorý napísali Luis Buñuel a Salvador Dalí. Bol to Buñuelov prvý film a Dalího prvá filmová spolupráca. Film nemá zápletku ani dej. 

Niektorí ľudia hovoria, že Un Chien Andalou je jedným z najvplyvnejších filmov všetkých čias. Prečo je však taký vplyvný? Jedným z dôvodov mohlo byť, že to bol jeden z prvých surrealistických filmov, ktoré boli kedy natočené. Ukázala úplne nový spôsob myslenia o filme a umení všeobecne. Bolo to tiež veľmi jedinečné a odlišné od všetkého, čo bolo vyrobené predtým. 

Nemé filmy sú stále dôležité, pretože sú súčasťou filmového jazyka, ktorý sa časom vyvíjal.

Dokonca aj keď "Talkies" (už ozvučnené filmy, pozn. red) na konci 20. rokov 20. storočia prevzali moc, motivácia a charakter postavy boli stále dôležité. Pozrite sa na všetky uhly kamery, ktoré bolo potrebné použiť na prejavenie emócií v nemom filme. Zblízka sa to zdá byť najdôležitejšie a cutway shot rovnako. 

Zdroje:

https://www.historyoffilm.net/movie-eras/silent-black-and-white-movies/

https://medium.com/@aasantiago1499/silent-cinemas-impact-on-culture-c4e5ed993952

https://nofilmschool.com/love-silent-films

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Youtube
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies