Na Haiti zadržali členov vražedného komanda, ktoré stojí za atentátom na prezidenta

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 09:48 • 2 min
Na Haiti zadržali členov vražedného komanda, ktoré stojí za atentátom na prezidenta

HAITI – Miestna polícia identifikovala 28 členné komando, ktoré stojí za atentátom na prezidenta Jovenela Moïseho.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Vražedné komando tvorilo 26 Kolumbijčanov a dvaja Američania haitského pôvodu. Uviedol to náčelník miestnej polície Léon Charles. 

 

Doplnil, že aktuálne je minimálne osem útočníkov na úteku, pričom je po nich vyhlásené pátranie. Zatiaľ sa podarilo zadržať 15 občanov Kolumbie, pričom troch z nich musela polícia zastreliť. V putách už skončili aj dvaja  Američania

 

 

Profesionálne vycvičené komando

„Postavíme ich pred súd,“ vyhlásil Charles počas tlačového brífingu, kde polícia pred kamery postavila 17 zadržaných mužov. 

 

Jeden z mužov James Solage, ktorý má americké občianstvo, pracoval v minulosti ako osobný strážca pre kanadské veľvyslanectvo.

 

 

Druhým je Joseph Vincent. Solage je pritom najmladším z útočníkov. Má 35 rokov, pričom najstarší člen vražedného komanda má 55 rokov. Charles tiež uviedol, že členovia komanda pôsobili v armádnych zložkách, preto boli dobre vycvičení. 

 

Prečítajte si tiež: Svet reaguje na atentát haitského prezidenta Jovenela Moisea

 

Atentát prežila prvá dáma 

Atentát na haitského prezidenta bol spáchaný v stredu v jeho súkromnej rezidencii v metropole Port-au-Prince. Prvá dáma prežila, pri útoku však utrpela vážne zranenia, pre ktoré ju previezli do nemocnice v Miami. Podľa tamojších úradov je v stabilizova­nom stave. V dome sa tiež nachádzali aj deti, ktorým útočníci neublížili. 

 

Tesne po incidente sa vedenia krajiny ujal premiér Claude Joseph, ktorý v krajine vyhlásil dvojtýždňový výnimočný stav. Na bezpečnosť na Haiti dohliada armáda.

 

Mohla zlyhať prezidentova ochranka

Prokuratúra si predvolala predstaviteľov, ktorí sú zodpovední za bezpečnosť hlavy štátu. „Požiadal som ústredné riaditeľstvo kriminálnej polície poverenie vypočuť všetkých agentov, ktorí sa starali o prezidenta Jovenela Moïseho,” povedal vládny komisár v Port-au-Prince Bed-Ford Claude. Dvoch predstaviteľov, ktorí boli zodpovední za prezidentovu ochranu, vypočujú 14. a 15. júla. 

 

img

 

Claude upozornil na zjavnú pasivitu či nečinnosť ochranky. Prezident totiž počas noci utržil až 12 strelných rán. „Strávil som celý deň v prezidentovej rezidencii a nevidel som, že by bol zranený niekto z radov polície, iba prezident a jeho manželka. Ak ste boli zodpovední za prezidentovu bezpečnosť, kde ste boli? Čo ste urobili preto, aby prezident unikol takémuto osudu?“ pýtal sa Claude. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Haitský prezident Jovenel Moise sa stal obeťou atentátu vo vlastnom dome

 

Haiti čelí ekonomickej kríze

Moïse čelil v poslednom období kritike, pričom sa v krajine organizovali protivládne protesty pre prehlbujúcu sa ekonomickú krízu a nepotrestanej sprenevere štátnych peňazí za bývalého vedenia.  

 

Vražda prezidenta ochromila krajinu, ktorá aktuálne čelí najväčšej chudobe, násiliu a politickej nestabilite v regióne. Inflácia a aktivity gangov vzrástli. Dochádza k častým únosom vrátane cudzincov za ktorých žiadajú výkupné, jedlo či palivo.

 

Tieto komodity patria k najvzácnejším v krajine. Približne 60 percent Haiťanov zarobí menej ako dva americké doláre na deň. Krajina sa pritom ešte stále nespamätala z ničivého zemetrasenia z roku 2010 a hurikánu Matthew, ktorý na Haiti vyčíňal pred 5 rokmi. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona