Pellegrini: Projekt Hodnota za peniaze zvýši efektivitu v informatizácii

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 17:05 • 2 min
Pellegrini: Projekt Hodnota za peniaze zvýši efektivitu v informatizácii

BRATISLAVA – Centralizácia dátových centier, centrálny ekonomický systém či prísnejšie posudzovanie IT projektov sú niektoré z opatrení, ktorými sa chce podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) zapojiť do projektu Hodnota za peniaze. Cieľom je zvýšiť efektívnosť výdavkov v informatizácii.

slovakia

left justify in out

Pellegrini upozornil, že priemerné ročné výdavky verejného sektora v oblasti informačných technológií sú približne 500 miliónov eur. Ide o priemer za roky 2010 až 2015. Nie vždy však podľa neho bolo možné detailne rozpoznať typ výdavkov a či priamo súvisia s IT službami.

 

„Som veľmi rád, že ministerstvo financií už teraz zaviedlo novú klasifikáciu v rámci rozpočtovania, kde všetky výdavky súvisiace s IT budú mať svoj vlastný kód a budú tak aj do budúcna veľmi zrejmé a identifikovateľné, či sú, alebo nie sú súčasťou tejto množiny,“ uviedol vicepremiér na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Od zapojenia sa do projektu Hodnota za peniaze si Pellegrini sľubuje väčšiu transparentnosť a efektivitu prostriedkov vynakladaných v IT, a to v dvojakej forme. „Na jednej strane snažiť sa znižovať výdavky tam, kde to je možné, hlavne na prevádzku a údržbu. Ale na druhej strane možno za tie isté peniaze dostať aj väčšiu hodnotu,“ priblížil.

 

Na stole sú už podľa neho viaceré opatrenia. Jedným z nich je stratégia centralizácie dátových centier. Ide v nej o migráciu všetkých dát do dvoch datacentier štátu pod rezortmi financií a vnútra, do ktorých budú ministerstvá ukladať svoje aplikácie a softvéry.

 

Centrálny ekonomický systém, ktorý postupne zavádza ministerstvo financií, by mal vyústiť do cloudového riešenia pod jeho správou, kam budú ostatné rezorty vstupovať ako klienti do svojej vlastnej zóny. Nebudú tak spravovať robustné systémy a platiť za licencie.

 

Ďalším opatrením v rámci projektu je podľa Pellegriniho stanovenie benchmarkov, teda stredných hodnôt súm, ktoré sa ročne platia za prevádzku informačných systémov. „Máme ministerstvá, ktoré sú nad priemerom, ktoré vyrokovali s dodávateľmi výhodné zmluvy, preto to chceme zverejňovať, aby sme stanovili rámec, kde sa majú zhruba hýbať takéto veci a či sú v súlade s medzinárodnými trendmi,“ vysvetlil.

 

Pellegriniho úrad spolu s ministerstvom financií zároveň zaviedli nový spôsob posudzovania požiadaviek na výdavky v oblasti IT a projekty financované z eurofondov čaká detailnejšia diskusia o ich prínosoch so zapojením odbornej verejnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies