Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala

NETKY.SK • 18 Február 2015, 20:52 • 2 min
Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) sa dnes postavil pred poslancov. Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) totiž na žiadosť opozičných poslancov otvoril mimoriadne zasadnutie pléna s cieľom vysloviť tomuto ministrovi nedôveru. Keďže ide o návrh na odvolanie člena kabinetu, program schôdze sa neschvaľuje a rokovať sa musí.

slovakia

left justify in out

Minister Pavlis zostáva vo funkcii, opozícia ho neodvolala

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD), ktorý dnes na pôde Národnej rady SR čelil viac ako osemhodinovému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre údajný konflikt záujmov hlasovalo len 50 členov snemovne zo 128 prítomných.
      

Za vyslovenie nedôvery Pavlisovi hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, zdržala sa len Mária Ritomská (nezaradená). Naopak, svojho ministra podržali všetci prítomní členovia Smeru-SD.
      

Pavlisa chcela opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.
      

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.
      

Opozícia upozornila, že spoločnosť podala žalobu na FNM len päť dní pred tým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca Pavlis firme poskytnúť pôžičku vo výške 600.000 korún, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd SR, potrebovala zaplatiť súdny poplatok.
      

Ešte väčšieho pochybenia sa mal Pavlis dopustiť počas vykonávania funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. FNM, ktorý spadá pod tento rezort, má spolupracovať s ministerstvom hospodárstva pri riešení problémov a sporov vzniknutých pri realizácii privatizačných projektov. Poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) uviedol, že spoločnosť v roku 2008 spor so štátom prehrala.
      

Minister Pavlis kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmietol. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.
      

Aj vláda ako celok dnes konštatovala, že s odvolaním Pavlisa nesúhlasí, pričom poukázala na viaceré rozporuplné vyjadrenia opozičných zákonodarcov. Ich snahu Pavlisa odvolať označila za ďalší pokus zdiskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.

 

 

Pavlisa už odvolávajú takmer šesť hodín, diskutovať chce ešte šesť poslancov

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa opozícia snaží odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), už trvá takmer šesť hodín. Do diskusie sa ústne prihlásilo ešte ďalších šesť, prevažne opozičných poslancov.
      

Opozícia chce ministra odvolať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM) SR. Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.
      

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.
      

Viacerí opoziční poslanci vyzvali v pléne ministra, aby odstúpil. Ten sa ale vo svojom vystúpení bránil s tým, že sa do žiadneho konfliktu záujmov nedostal. S odvolaním ministra Pavlisa nesúhlasí ani vláda. Skonštatovala to na svojom dnešnom rokovaní a zároveň poukázala na viaceré rozporuplné vyjadrenia opozičných zákonodarcov. Ich snahu Pavlisa odvolať vníma ako ďalší pokus zdiskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.

 

 

Odstúpenie Pavlisa by malo byť podľa Solymosa samozrejmosťou

Kauza ministra hospodárstva Pavla Pavlisa len dokazuje, že neetické správanie a kríza politickej morálky sa v našej spoločnosti šíri ako lepra, uviedla v parlamentnej rozprave k Pavlisovmu odvolávaniu podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). To, že Pavlis ani premiér Robert Fico nevidia konflikt záujmov v tomto učebnicovom príklade, je podľa Jurinovej len dôkazom toho, že kultúra v politike klesla na bod mrazu. "Čo je väčší konflikt záujmov ako to, že Pavol Pavlis sedí za občanov a za ich peniaze v dozornej rade Fondu národného majetku a zároveň jeho firma žaluje ten istý Fond národného majetku o rozprávkovú sumu pol miliardy korún? Čo už môže byť väčší konflikt záujmov, ako to, že člen dozornej rady Fondu národného majetku požičia svojej firme peniaze, aby mohla pokračovať v súdnom spore, ktorý v konečnom dôsledku môže obrať občanov o 60 miliónov eur?" spýtala sa Jurinová. 

 

Odstúpenie Pavlisa z ministerskej stoličky respektíve jeho odvolanie predsedom vlády by malo byť samozrejmosťou aj podľa predsedu poslaneckého klubu strany Most-Híd Lászlóa Solymosa. Smeru by podľa neho malo ísť o to, aby sa zbavil nálepky korupcie. "Kým nebudú v tejto krajine fungovať kontrolné mechanizmy a inštitúcie, tak prehráme boj s korupciou a klientelizmom. Parlament je najvyššia inštitúcia v tejto krajine. Kým my nebudeme dôslední a principiálni, nemôžeme to očakávať od nikoho. Kým nepremeníme slová na činy, tak nám nikto neuverí, že boj s korupciou a klientelizmom myslíme vážne," povedal Solymos. Poslanci za Most-Híd podľa neho budú hlasovať za pád Pavlisa, čím urobia malý krok pre slušnosť a politickú kultúru v parlamente. 


"Hanbíte sa za svojho kolegu? Hanbíte sa za svojho ministra? Toto sú tie istoty, ktoré ste občanom sľubovali v dvetisícdvanástom?" pýtal sa zvýšeným hlasom zákonodarcov za Smer-SD poslanec za SaS Ľubomír Galko. Pavlis sa podľa Galka vyhováral ako malý chlapec, že firme sídliacej v Karibiku nepožičal na súdne trovy v spore so štátom 20-tisíc eur. "Na čo sa to hráte? Aby ste prikrývali amorálne konanie vášho nominanta? Od vás a vášho premiéra je to čisté farizejstvo," dodal exminister obrany. Keby mal v sebe Pavlis aspoň kúsok cti, pratal by sa z funkcie sám, myslí si Galko. Na cti však podľa Galka nominantom Smeru nikdy nezáležalo. Pavlisovi Galko preto vyslovil hlboké opovrhnutie.

 

 

Zľava hore: Predseda vlády SR Robert Fico, minister financií SR Peter Kažimír, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a zľava dole: spoločný spravodajca, nezaradený poslanec Jozef Mikuš, minister hospodárstva SR Pavol Pavlis a zástupca navrhovateľa, poslanec NR SR za OľaNO Igor Matovič počas mimoriadnej 47. schôdze Národnej rady SR

 

 

img

 

Galko: Pavol Pavlis by sa mal hanbiť, že chce ľudí obrať o peniaze

Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) by mal občanom vysvetliť, kde nabral drzosť, že sa stal členom dozornej rady Fondu národného majetku (FNM) po tom, ako jeho bývalá firma s fondom viedla súdny spor. Presvedčený je o tom podpredseda SaS Ľubomír Galko. 

 


     

"Ako ste vo FNM zastupovali záujmy občanov? Tak, že ste ten istý fond žalovali a snažili sa od nich dostať stovky miliónov korún? Nehanbíte sa pred občanmi, že ste sa ich ako štátny nominant a úradník platený z ich daní snažili a dodnes sa ich snažíte obrať o peniaze? Že vás hanba nefackuje," povedal v pléne počas mimoriadnej schôdze parlamentu Galko.
      

Opozičný zákonodarca odsúdil aj to, že súčasný minister hospodárstva poskytol spoločnosti Port Service z pozície člena dozornej rady FNM pôžičku vo výške 600.000 korún na zaplatenie súdneho poplatku, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a chcela podať odvolanie na Najvyšší súd SR. "Po prehratom spore tejto spoločnosti v roku 2006 terajší minister hospodárstva a človek, ktorý mal zastupovať záujmy občanov, poskytol tejto spoločnosti pôžičku, aby sa mohla súdiť so štátom a ošklbať občanov Slovenskej republiky. Tých istých ľudí, z ktorých daní je dlhodobo platený aj štátny úradník a nominant strany Smer-SD Pavol Pavlis," uviedol Galko.
     

Tiež nechápe dôvody, prečo nezakročil proti takémuto konaniu premiér Robert Fico a neodvolal z funkcie Pavlisa. "Toto konanie ministra za stranu Smer-SD premiérovi nevadí? Prečo nekonal? Je to preto, lebo minister Pavol Pavlis je príliš silná figúrka na odvolanie? Lebo de facto nie je nominantom strany Smer-SD, ale je nominantom niekoho iného? Domnievam sa, že niekoho silného," dodal Galko.
      

Pavlisa chce opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM)pre ušlý zisk pri privatizácii Slovenskej plavby a prístavov.
     

Na Galkove vyjadrenia v parlamente zareagovali aj poslanci vládnej strany Smer-SD. Anton Martvoň mu odkázal, že nemá morálne právo sa takto vyjadrovať. "Vy ako bývalý minister, pri ktorom je podozrenie, že za štátne peniaze boli odpočúvaní určití ľudia, tak si myslím, že nemáte morálne právo niekoho kritizovať za niečo, čo neurobil," povedal Martvoň.
      

Podľa ďalšej poslankyne za Smer-SD Magdy Košútovej je schôdza bezpredmetná. "Smutné je len to, že neviete ani dokázať, či pán Pavlis predal, alebo nepredal firmu, či je, alebo nie je v konflikte záujmov, ale chcete ho za každú cenu odvolať. Máte pravdu jedine v tom, že dnes sme tu vôbec nemali byť," odkázala Galkovi.
      

Daniel Duchoň (Smer-SD) skonštatoval, že Galkov prejav bol miestami historický a veľmi málo faktický. "Treba upriamiť pozornosť na to, prečo došlo k žalobe, čo sa týka privatizácie, a to z toho dôvodu, že bola zmanipulovaná. Je oprávnená takáto žaloba a každá normálna spoločnosť by takúto žalobu voči štátu podala," dodal Duchoň.

 

Pavlis:Chcete ma trestať za niečo, čo je postavené na samých nezmysloch

Chcete ma trestať za niečo, čo je staré viac ako desať rokov a postavené na samých nezmysloch. Vyhlásil to dnes v pléne Národnej rady (NR) SR minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD). V pléne čelí na mimoriadnej schôdzi odvolávaniu, ktoré iniciovala opozícia.

 

"Tak mi to pripadá, že ma dnes chcete potrestať za to, že som pred viac ako desiatimi rokmi išiel po diaľnici Bratislava - Trnava rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu (km/h), ale dnes je tam rýchlosť 110 km/h," opísal Pavlis.

 

"Do žiadneho konfliktu som sa naozaj nedostal. Ja mám na to právnu analýzu, ktorú máte k dispozícii," obhajoval sa Pavlis v parlamente. Táto záležitosť trvá podľa jeho slov už 13 rokov. Pýtal sa preto poslancov, ak by bol v konflikte záujmov a mal by možnosť to ovplyvniť, či by to všetko trvalo tak dlho.

 

Na druhej strane Pavlisa podľa vlastných slov teší, že si svoju prácu robí dobre, lebo mu opozícia nevyčíta, že by podpísal niečo nevýhodné pre štát alebo predražené. "Ale zároveň ma neteší, že sa mi tejto pocty dostalo od vás, celebritných politikov, inkvizítorov a mediálnych oportunistov," dodal šéf rezortu hospodárstva.

 

Na ministrovo vystúpenie zareagovali viacerí poslanci. "Mali by ste odstúpiť. Naozaj, to je to najlepšie, čo môžete v tejto chvíli urobiť," vyzval Pavlisa podpredseda KDH Július Brocka. Podobne ani Ľubomír Galko (SaS) nesúhlasí s tým, aby bol minister naďalej vo svojom kresle. "Správate sa neuveriteľne drzo a arogantne. Nepatríte svojím vystúpením do ministerského kresla," skonštatoval.

 

Ku kritike ministra sa pridal aj poslanec OľaNO Miroslav Kadúc. "My nehovoríme, že ste prekročili rýchlosť pred 12 rokmi, my hovoríme o tom, že ste žalovali štát o 60 miliónov eur a potom ste ho zastupovali. Veď to je choré," zdôraznil.

 

Šéfa rezortu hospodárstva sa však zastali viacerí poslanci vládneho Smeru-SD. "Výborný prejav, ja by som im naložil ešte viac, lebo si nič iné nezaslúžia," pochválil Pavlisovo vystúpenie Dušan Jarjabek (Smer-SD). Pridal sa aj Anton Martvoň (Smer-SD), podľa ktorého sa opozícia snaží na ministrovi spáchať politickú vraždu z vymyslených dôvodov.

 

Číž: Opozícia odvoláva ministra a v rokovacej sále nie je

Taká atmosféra, aká je dnes v NR SR počas odvolávania ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), tu ešte nebola. V dnešnej parlamentnej rozprave počas mimoriadnej schôdze pléna to vyhlásil podpredseda snemovne Miroslav Číž (Smer-SD). Nepáčilo sa mu totiž, že vo svojich laviciach sedí len hŕstka zástupcov opozície, pričom pod návrh na odvolanie z dôvodu údajného konfliktu záujmov sa ich podpísalo 42.

 

Argumentáciu niektorých opozičných poslancov označil Číž za bezdôvodne váľanie špiny na protivníka a upozornil ich, že farizejstvo nie je dobrá vlastnosť. "Návrat k politickej etike má zmysel," apeloval.

 

Poslanec Július Brocka (KDH) Číža upozornil, že poukazovaním na neprítomnosť poslancov sa len snaží odvracať pozornosť od predmetu dnešnej schôdze. Podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH) zase uviedol, že viacerí z poslancov, ktorí sa pred týždňom podpísali pod návrh na odvolanie Pavlisa, sa ospravedlnili. "A niektorí sú skutočne chorí," dodal.

 

Pavlisa chce opozícia odvolávať pre údajný konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

 

Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.

Opozícia upozornila, že spoločnosť podala žalobu na FNM len päť dní predtým, ako sa stal Pavlis členom dozornej rady fondu. Z tejto pozície mal dokonca Pavlis firme poskytnúť pôžičku vo výške 600.000 korún, pretože prehrala spor s FNM na Krajskom súde v Bratislave a aby mohla podať odvolanie na Najvyšší súd SR, potrebovala zaplatiť súdny poplatok.

 

Ešte väčšieho pochybenia sa mal Pavlis dopustiť počas vykonávania funkcie štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva. FNM, ktorý spadá pod tento rezort, má spolupracovať s ministerstvom hospodárstva pri riešení problémov a sporov vzniknutých pri realizácii privatizačných projektov. Poslanec Daniel Lipšic (nezaradený) uviedol, že spoločnosť v roku 2008 spor so štátom prehrala.

Podľa poslancov musí vláda vyvodiť zodpovednosť a odvolať Pavlisa z funkcie. Minister Pavlis kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér Robert Fico (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.

 

Vláda dnes konštatovala, že s odvolaním Pavlisa nesúhlasí, pričom poukázala na viaceré rozporuplné vyjadrenia opozičných zákonodarcov. Ich snahu Pavlisa odvolať vníma ako ďalší pokus zdiskreditovať členov vlády, a tým aj celú vládu na základe vykonštruovaných a nepodložených dôvodov.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies