REPORTÁŽ: Útok na Solejmáního bol podľa Fica porušením medzinárodného práva

NETKY.SK • 7 Január 2020, 16:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Útok na Solejmáního bol podľa Fica porušením medzinárodného práva

BRATISLAVA - Zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního považuje strana Smer-SD za hrubé porušenie medzinárodného práva. Dianie v Iraku a Iráne je ohrozením stability a medzinárodného mieru. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Porušenie medzinárodného práva

Fico podotkol, že ani mnohí blízki spolupracovníci amerického prezidenta Donalda Trumpa netušili, že k útoku vôbec príde. "Človek, ktorý bol zabitý, nebol žiadne neviniatko, ale to neznamená, že svojvoľne ktokoľvek môže rozhodnúť o zabití takéhoto človeka, pokiaľ nie sú naplnené pravidlá medzinárodného práva. Tento akt preto považujeme za hrubé porušenie medzinárodného práva," vyhlásil odvolávajúc sa na Chartu OSN. 

 

 

Prístup Pellegriniho ocenil

V parlamente odporučí poslancom Smeru, aby uznesenie s takýmto obsahom podporili. Dodal tiež, že očakáva od Spojených štátov konkrétne dôvody útoku. "Opätovne chcem mimoriadne podporiť a oceniť veľmi racionálny prístup premiéra Petra Pellegriniho," povedal Fico. Uvítal, že slovenskí vojaci boli premiestnení mimo územia Iraku. Podľa jeho informácií sa nachádzajú v Kuvajte.

 

img

 

Strach zo strany Európskej únie

Predseda vládneho Smeru taktiež poukázal na veľmi dôležitý bod ohľadom dvojakého metra pri udeľovaní medzinárodných sankcií. Európska únia podľa jeho tvrdení nebude mať odvahu, aby dala sankcie USA, tak ako ich uvalila pre Rusko. 

 

img

 

Ofenzíva USA

Iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu". 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies